Sari direct la conținut

Pierderi masive pentru armata rusă în ultima zi. Câți dintre soldații lui Putin au fost „lichidați” în 24 de ore

HotNews.ro
Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia
Soldați ruși în Donețk, Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de sâmbâtă că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.320 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de mai bine de doi ani.

Armata ucraineană raportează zilnic cifre privind pierderile Rusiei, iar această nouă estimare vine în contextul în care forțele Moscovei au declanșat o ofensivă terestră în Harkov.

În plus, forțele Kievului spun că trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au mai pierdut în ultimele ore 15 tancuri, 40 de vehicule blindate, 55 de sisteme de artilerie, două sisteme de rachete cu lansare multiplă, un sistem de apărare aeriană, 42 de drone, 64 de vehicule și rezervoare de combustibil și 9 echipamente speciale.

Rusia a pierdut 481.030 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, armata ucraineană estimează că Rusia a perdut din februarie și până acum: 7.449 de tancuri, 14.353 de vehicule de luptă blindate, 16.755 de vehicule și rezervoare de combustibil, 12.442 de sisteme de artilerie, 1.064 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 796 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.868 de drone, 26 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Rusia a lansat o ofensivă terestră în Harkov

Forțele rusești au încercat vineri să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, și au bombardat puternic zona, a declarat Kievul, cel mai puternic semnal de până acum că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul declanșat în urmă cu mai bine de doi ani, potrivit Reuters.

Intensificarea activității forțelor ruse la granița din regiunea Harkov face parte dintr-o operațiune psihologică menită să îndepărteze trupele ucrainene de zonele fierbinți din estul țării, a declarat vineri Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia.

Rusia „cu siguranță își va intensifica atacurile și va angaja mai multe trupe” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” și va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Lupte intense” în Harkov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că „lupte intense” au loc pe întreaga linie a frontului, după ce Rusia a lansat o ofensivă terestră majoră în nord-estul Ucrainei, notează AFP.

„Există lupte intense pe toată linia frontului”, a spus Zelenski într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, după ce a fost informat despre situație de către comandantul șef al forțelor armate.

„Am discutat despre acțiuni defensive și (căi) de a ne consolida pozițiile în regiunea Harkov” (nord-est), a adăugat el.

Potrivit acestuia, Ucraina trimite întăriri în regiunea Harkov și răspunde atacului rusesc cu artilerie și drone.

Liderul ucrainean a mai spus că Ucraina va răspunde noii provocări rusești cu forță și a cerut susținătorilor occidentali ai Kievului să ofere ajutor militar suplimentar.

Urmărește ultimele evoluții din a 808-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro