Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 840: Cel puțin 9 morți și 21 de răniți, după un atac rusesc în Krivoi Rog / NATO vrea să preia de la SUA coordonarea livrărilor de arme către Ucraina / Zelenski, în Arabia Saudită

Un militar ucrainean din brigada 24 pregătește o dronă FPV pentru a o lansa spre pozițiile rusești din regiunea Donețk, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Un militar ucrainean din brigada 24 pregătește o dronă FPV pentru a o lansa spre pozițiile rusești din regiunea Donețk, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Rusia a atacat din nou Ucraina miercuri dimineață. Armata Kievului a anunțat că Moscova a vizat capitala țării cu rachete și drone. Din primele informații, nu există răniți sau pagube materiale.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 840 – LIVE pe HotNews.ro:

22:05Ministrul slovac al apărării, Robert Kalinak, l-a acuzat pe predecesorul său de „trădare” pentru că Bratislava a trimis avioane de luptă Ucrainei și a anunțat miercuri că a depus o plângere penală în acest sens, scrie The Kyiv Independent.

„Slăbirea forțelor armate în acest mod, contrar Constituției, nu poate fi descrisă în dicționarul nostru politic altfel decât ca trădare”, a declarat Robert Kalinak, citat de publicația cehă de știri iROZHLAS.

„Nu știu dacă din punct de vedere legal constituie o infracțiune, dar este o persoană care a trădat valorile naționale”, a mai spus Kalinak.

Kalinak se referea la predecesorul său, Jaroslav Nagy, care, în timp ce era ministru al apărării, în perioada martie 2020 – mai 2023, a trimis Ucrainei mai multe avioane de luptă MiG-29 pentru a ajuta Kievul să respingă invazia pe scară largă a Rusiei.

La vremea respectivă, Nagy a declarat că avioanele de luptă din epoca sovietică erau „inutilizabile” pentru țara sa și, prin urmare, livrarea lor către Ucraina a fost un „lucr corect”.

Când Kalinak a preluat funcția, în octombrie 2023, ca parte a noului guvern al premierului prorus Robert Fico, Slovacia a anunțat că nu va mai trimite arme Ucrainei din propriile stocuri militare, deși încă permite vânzarea de arme comerciale.

Nagy a răspuns miercuri acuzației lui Kalinak, afirmând că toate considerentele legale au fost luate în considerare înainte de semnarea acordului de predare a avioanelor de luptă.

„Pe această bază, guvernul a luat o decizie ca organism colectiv și a aprobat semnarea unui acord internațional, ceea ce avea dreptul să facă”, a declarat el.

21:08 Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord în câteva zile, a informat joi agenția de presă sud-coreeană Yonhap, citând un înalt oficial al biroului prezidențial, relatează Reuters.

20:43Statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord îşi vor intensifica acţiunile împotriva tentativelor ruse de a destabiliza ţările organizaţiei, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

„Aliaţii iau măsuri decisive, făcând arestări şi lansând proceduri judiciare împotriva acţiunilor (Rusiei) împotriva ţărilor NATO, ale căror semne distinctive sunt sabotajul, actele de violenţă, atacurile cibernetice şi dezinformarea”, a subliniat Stoltenberg.

„Acţiunile Rusiei nu ne vor opri să sprijinim Ucraina”, a adăugat șeful NATO. De asemenea, ţările NATO îşi adaptează capabilităţile lor nucleare la mediul de securitate actual, a mai spus Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.

Șeful NATO a adăugat că ultimele luni au adus o retorică nucleară periculoasă şi mai multe exerciţii nucleare în Rusia, în timp ce China îşi modernizează de asemenea capabilităţile sale nucleare.

„Aliaţii vor discuta despre adaptarea în curs a capabilităţilor noastre nucleare la actualul mediu de securitate. Noi am făcut progrese semnificative în această adaptare”, a mai afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii miniştrilor apărării ai statelor membre ale NATO, ce va desfăşura pe 13-14 iunie la Bruxelles.

20:33Tranzacţiile în dolari şi euro, oprite la cea mai mare bursă din Rusia, din cauza unor noi sancţiuni ale SUA

Noile sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei opresc tranzacţionarea în dolari şi euro pe principala sa piaţă financiară, au declarat miercuri grupul Moscow Exchange, bursa şi banca centrală, transmite CNBC.

”Din cauza introducerii măsurilor restrictive de către Statele Unite împotriva Moscow Exchange Group din Moscova, tranzacţiile de schimb valutar şi decontările instrumentelor livrabile în dolari SUA şi euro sunt suspendate”, a spus banca centrală, citează News.ro.

Instituţia a adăugat că va folosi datele de tranzacţionare over-the-counter pentru a stabili cursurile de schimb oficiale pentru dolar şi euro.

Banca a emis o declaraţie, în ciuda unei sărbători legale în Rusia, pentru a-i asigura pe oameni că depozitele lor bancare în dolari şi euro sunt sigure.

19:52Autoritățile ucrainene au spus într-o actualizare că atacul rus cu rachetă asupra Krivoi Rog pe 12 iunie a ucis cel puțin nouă persoane și rănite alte 21 de persoane.

NATO vrea să preia de la SUA coordonarea livrărilor de arme către Ucraina

19:46 NATO este pregătită să preia coordonarea livrărilor de arme către Ucraina de la SUA, a declarat miercuri șeful alianței, Jens Stoltenberg, în încercarea de a proteja mecanismul de ajutor militar, pe măsură ce scepticul NATO, Donald Trump, candidează pentru un al doilea mandat ca președinte al SUA, relatează Reuters.

19:20Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a prezentat o propunere pentru un nou model de serviciu militar voluntar, menit să stimuleze numărul redus al forțelor armate ale țării, în contextul tensiunilor cu Rusia și ca urmare a opoziției manifestate în interiorul guvernului de la Berlin față de revenirea la recrutarea clasică, informează Reuters.

19:16Președintele american Joe Biden va semna joi un nou acord de securitate cu Ucraina pentru a sublinia angajamentul SUA pentru un sprijin pe termen lung pentru această țară, în timpul călătoriei sale în Italia pentru a se întâlni cu liderii Grupului celor Șapte, a declarat un oficial american de top, relatează Reuters.

Biden a plecat miercuri în Italia pentru a crește presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul său împotriva Ucrainei și asupra Chinei pentru sprijinul acordat Moscovei.

Acordul va clarifica că „sprijinul nostru va dura mult în viitor… în special în domeniul de apărare și securitate”, a declarat consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, reporterilor de la bordul Air Force One.

„Semnând acest acord, vom trimite și Rusiei un semnal al hotărârii noastre. Dacă Vladimir Putin crede că poate rezista coaliției care sprijină Ucraina, se înșeală”, a spus Sullivan.

Cincisprezece țări au semnat acordul de securitate, care va consolida „capacitatea de descurajare defensivă” a Ucrainei, a adăugat acesta.

Cel puțin 7 morți după un atac rusesc în Krivoi Rog

18:26Statele Unite au impus miercuri sancțiuni împotriva guvernatoarei proruse a regiunii Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a anunțat Departamentul american al Trezoreriei, potrivit Reuters.

18:22Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Djedda, Arabia Saudită, a informat televiziunea de stat saudită, relatează Reuters.

18:08 Un atac rusesc cu rachetă asupra orașului Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, miercuri, a ucis șase persoane și a rănit alte 11, a declarat președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Ulterior, procurorii au anunțat că bilanțul a crescut la 7 persoane decedate și 20 de persoane rănite.

„În fiecare zi și în fiecare oră, teroarea rusă demonstrează că Ucraina, împreună cu partenerii săi, ar trebui să consolideze apărarea antiaeriană”, a spus el pe aplicația de mesagerie Telegram.

16:35După ce trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Occidentul a impus mii de sancțiuni Rusiei, aceasta devenind cea mai sancționată țară de pe Pământ. Vizând totul, de la finanțele persoanelor fizice până la principalele industrii ale economiei sale, sancțiunile internaționale au avut ca scop izolarea consumatorilor ruși, marile branduri precum Apple și McDonald’s încetându-și operațiunile în Rusia, scrie miercuri The Guardian.

Însă, la doi ani distanță, economia Rusiei dă dovadă de o rezistență surprinzătoare și se preconizează că va crește mai rapid decât majoritatea economiilor avansate din lume, deși experții spun că acest lucru este nesustenabil pe termen lung. În contextul în care eforturile de a limita economia rusă sunt în centrul atenției, SUA au transmis marți că vor anunța o serie de noi sancțiuni „cu impact” și controale la export în cadrul summitului G7 din Italia, care va avea loc săptămâna aceasta.

Rusia a desfășurat cel mai mare număr de unități de asalt din opt brigăzi de atac

15:38Moscova a anunțat miercuri că soldații și marinarii din districtul său militar nordic Leningrad, care se învecinează cu Norvegia, Finlanda, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, state membre ale NATO, au luat parte la exerciții de desfășurare a armelor nucleare tactice, informează Reuters.

13:50Rusia a desfășurat cel mai mare număr de unități de asalt din opt brigăzi de atac în sectoarele Pokrovsk și Kurakhove din regiunea Donețk, a declarat miercuri comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, potrivit The Kyiv Independent.

Cele două direcții au fost scena unor lupte acerbe timp de mai multe luni, ceea ce face ca situația de pe câmpul de luptă din regiunea Donețk să fie cea mai dificilă.

De asemenea, luptele sunt în curs de desfășurare în apropiere de Klishchiivka, Kalynivka și Ceasiv Iar, un oraș care ar putea deschide calea pentru noi avansuri în regiunea Donețk, a declarat Oleksandr Sîrski, după ce a vizitat frontul de est.

Rusia continuă să ia cu asalt Bilohorivka în regiunea Lugansk și încearcă să atace Siversk, un oraș la nord de Bahmut în regiunea Donețk, din două direcții.

În sectorul Harkov, trupele Moscovei încearcă să avanseze și să creeze o așa-numită „centură de securitate”, dar nu reușesc, potrivit generalului ucrainean. Rusia este „împotmolită” în orașul Vovchansk, dar își reface constant forțele cu unități din alte direcții, a adăugat el.

Potrivit lui Sîrski, forțele rusești împing spre Staromaiorske și Robotyne în sectorul Zaporojie „dar fără niciun succes”. Rusia a revendicat capturarea celor două sate, ceea ce Kievul a negat.

„În aceste condiții, este foarte important pentru noi să menținem pozițiile capturate pentru a preveni o pătrundere a apărării noastre, pentru a provoca daune maxime efectivelor și echipamentelor inamice”, a declarat comandantul armatei ucrainene.

„Trebuie să obținem superioritate asupra inamicului, să reducem pierderile și, cel mai important, să schimbăm psihologia defensivă și ofensivă, ceea ce va fi un pas important spre victoria noastră.”

SUA vor trimite încă un sistem Patriot Ucrainei

12:39Statele Unite vor trimite încă un sistem de apărare antiaeriană de tip PATRIOT în Ucraina, în următoarele zile, scrie presa americană, citând oficiali de rang înalt civili şi militari sub protecţia anonimatului, relatează AFP și News.ro.

Cotidianul american The new York Times (NYT) a relatat că un nou sistem de tip PATRIOT destinat Ucrainei este desfăşurat în prezent în Polonia, unde apără un contingent american care urmează să se întoarcă în SUA.

Pentagonul, contactat de AFP, nu a comentat imediat.

Este vorba despre cel puţin al doilea sistem PATRIOT trimis de Statele Unite Ucrainei.

12:29 Premierul maghiar Viktor Orban a dat asigurări că nu va bloca prin veto deciziile NATO privind furnizara de sprijin pentru Ucraina, ca urmare a vizitei efectuate miercuri la Budapesta de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

12:14Olanda va livra Ucrainei primele avioane F-16 în această vară, la scurt timp după Danemarca, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren într-un interviu acordat European Pravda, potrivit The Kyiv Independent.

Ministrul a prezentat un interval de timp mai pesimist în mai când a spus că primele F-16 olandeze vor începe să ajungă în Ucraina abia în toamnă.

Olanda s-a angajat să livreze Ucrainei 24 de avioane fabricate în SUA, în timp ce Kievul încearcă să-și consolideze forțele aeriene, pe lângă avioanele F-16 promise de Danemarca, Belgia și Norvegia.

Cum comentează Kremlinul posibilitatea ca Putin să devină victima unui accident aviatic

11:29 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus marți posibilitatea ca președintele Vladimir Putin să cadă victimă unui accident aviatic fatal, afirmând că el folosește „vehicule foarte de încredere”.

10:35Atacul din timpul nopții a provocat un incendiu la un complex industrial, avariind clădiri rezidenţiale şi rănind mai multe persoane în şase regiuni, au anunţat autorităţile locale, informează Reuters.

Armata ucraineană a anunțat miercuri dimineațp că a doborât cinci din cele şase rachete şi toate cele 24 de drone Shahed lansate de Rusia.

Rachetele interceptate sunt patru Kh-101 şi Kh-555, care au fost lansate din avioane Tu-95 MS în timp ce se aflau pe teritoriul Rusiei, şi o rachetă hipersonică Kinjal, lansată tot din spaţiul aerian rusesc, conform forţelor armate ucrainene.

Rusia a lansat şi o rachetă balistica Iskander-M, din peninsula ocupată Crimeea, care nu a putut fi doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus toate aparatele în timp ce se apropiau de Kiev, a spus Serhii Popko, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, pe Telegram.

Fragmente de drone şi rachete doborâte au avariat un complex industrial în regiunea Kiev, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regiunii.

În atac, un localnic a fost rănit, iar un imobil de locuit, un garaj, o benzinărie şi o unitate de depozitare au fost avariate, a precizat oficialul ucrainean.

Potrivit forţelor armate ucrainene, atacul aerian lansat de Moscova în cursul nopţii a vizat regiunile Kiev, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov şi Viniţa.

09:28Cu câteva zile înainte de conferinţa privind pacea în Ucraina fără Rusia, Kievul a luat în considerare marţi participarea Moscovei la un summit ulterior, cu scopul de a primi o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internaţională pentru a pune capăt conflictului, notează AFP.

07:33Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters și News.ro.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate armele aeriene în apropierea oraşului, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a adăugat că, potrivit informaţiilor preliminare, Rusia a folosit în atacul său o combinaţie de rachete de croazieră şi balistice, precum şi drone. Dimensiunea atacului nu a fost imediat clară.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent ce arme au fost folosite, dar martorii Reuters au declarat că mai multe explozii care păreau a fi sisteme de apărare aeriană în funcţiune au fost auzite în Kiev şi în jurul acestuia.

Nu s-a ştiut imediat dacă au existat pagube în regiunea Kiev, care înconjoară capitala şi care este o entitate administrativă separată.

Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina, începând imediat după ora 00.00 GMT şi inclusiv în regiunile care se învecinează cu Polonia, membră a NATO.

Avioane poloneze şi aliate au fost activate ca măsură de precauţie, a declarat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze pe platforma de socializare X. Acesta este adesea cazul când Rusia lansează un atac aerian asupra regiunilor vestice ale Ucrainei.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro