"Strategia porcului spinos": Cum se apără Taiwanul de Beijing
Nu știm dacă China se va limita la efectuarea de exerciții militare în jurul apelor taiwaneze până lunea viitoare. Printre opțiunile papabile se numără o posibilă blocadă economică a Taipeiului, împiedicând sosirea și trimiterea de bunuri din principalele porturi ale insulei, și chiar o invazie surpriză, potrivit Inside Over.
În cazul în care situația degenerează și dacă Dragonul decide cu adevărat să lanseze ofensiva împotriva a ceea ce consideră a fi o „provincie rebelă”, atunci s-ar declanșa o adevărată criză globală, cu repercusiuni politice și economice. Da, pentru că mica insulă Taiwan produce, potrivit estimărilor, între 60 și 70% din semiconductorii din lume.
Apoi, există, desigur, partea geopolitică: dacă SUA ar pierde bastionul din Taipei, China ar câștiga o zonă maritimă de manevră deloc neglijabilă într-o zonă care este crucială atât pentru comerț, cât și pentru controlul Indo-Pacificului.
În orice caz, Taiwanul este pregătit pentru orice. Chiar și în cel mai pesimist scenariu, și anume cel care coincide cu un atac chinezesc asupra insulei.
- Citește și: „Silicon shield” din Taiwan: Ce ar trebui să facă insula ca să nu fie următoarea Ucraină
Taiwanul, strategia „porcului spinos” sau războiul asimetric
Este adevărat că „amenințarea” chineză planează asupra Taiwanului de 70 de ani, dar este la fel de adevărat că umbra Dragonului nu a fost niciodată atât de mare ca acum. Și astfel, în caz de război, este corect să ne întrebăm dacă Taipeiul este într-adevăr capabil să se apere.
Pentru a răspunde la această întrebare, ar putea fi util să explicăm așa-numita „strategie a ariciului” sau „metoda de apărare a porcului spinos”, pe care strategii americani și taiwanezi au ales să o adopte în fața unui posibil atac chinezesc.
„Strategia porcului spinos” este cunoscută și sub numele de război asimetric sau, așa cum a numit-o Lee Hsi-Ming, pe atunci șeful armatei taiwaneze, când a prezentat strategia în 2017, „Conceptul de apărare cuprinzător”.
Presupunerea de bază este că Taiwanul și Republica Populară Chineză nu se află pe picior de egalitate. Prin urmare, Taipeiul trebuie să adopte metode mai ușoare pentru a respinge un inamic semnificativ mai puternic.
În loc să cumpere echipamente convenționale costisitoare, cum ar fi tancuri și submarine, care sunt greu de ascuns și ușor de lovit, un strateg „porc spinos” preferă să se concentreze pe arme agile și ușor de ascuns, cum ar fi rachetele portabile Javelin și Stinger, aceleași care s-au dovedit atât de utile în Ucraina.
Pe scurt, un porc spinos nu trebuie să fie mai mare sau mai puternic decât un prădător. Pentru a se apăra, așa cum a subliniat The Economist, are nevoie pur și simplu de câțiva spini ascuțiți.
Xi Jinping, discurs tot mai agresiv la adresa Taiwanului (Foto: Xinhua/Profimedia)r
David versus Goliat
Teoretic, spinii ascuțiți ai ariciului/porcului spinos ar trebui să descurajeze prădătorii să atace. Nu este o coincidență faptul că Taiwanul a investit în rachete de apărare de coastă, mine marine, Stingers și nave de război cu corvete rapide.
Taipei a investit, de asemenea, în dezvoltarea propriilor submarine și în modernizarea avioanelor de vânătoare, a tancurilor și a elicopterelor, care sunt mult mai puțin utile în cazul unui război deschis, dar, ținând cont de strategia ariciului, foarte utile pentru a convinge China să nu atace.
Nu știm, însă, dacă armele taiwaneze vor fi suficiente pentru a bloca Beijingul. Ceea ce este sigur este că strategia Taiwanului pare a fi conturată: să se închidă în sine, făcând costul unei ipotetice invazii atât de ridicat încât să o descurajeze și, între timp, să aștepte ajutor din exterior.
În cele din urmă, analizând datele, cheltuielile de apărare ale Taiwanului au scăzut de la 5,2% din PIB în 1990 la 1,9% în 2020; China cheltuiește mai puțin pentru apărare ca procent din PIB, dar de 20 de ori mai mult în dolari, potrivit Inside Over.
Ce poate opri China
O invazie a Taiwanului ar putea declanșa consecințe economice globale fără precedent, dat fiind că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume.
„Silicon shield” din Taipei face ca miza să fie deosebit de mare pentru China.
În timp ce președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să recupereze insula cu forța, dacă este necesar, Beijingul este dependent foarte mult pe tehnologia taiwaneză pentru a alimenta industriile cheie pe care se bazează pentru a-și dubla produsul intern brut (PIB) până în 2035.
„Strategia integrată de descurajare folosită de Taiwan trebuie să mențină clară această alegere strictă între obiectivele naționale pentru Beijing”, a declarat pentru Al JazeeraJared McKinney, savant la Air University.
„Fie cuceriți Taiwanul, fie mențineți prosperitatea economică. O întrebare amânată este o invazie respinsă”, a spus McKinney.
Jared McKinney
Cum poate preveni Taiwanul un atac: „Să poată amenința credibil că va distruge toate fabricile”
McKinney spune că „scutul de silicon” din Taiwan ar trebui să fie mai puțin un „dispozitiv de angajament” pentru apărarea americană, decât un mijloc de descurajare împotriva agresiunii chineze.
Anul trecut, McKinney și Peter Harris, profesor asociat de științe politice la Universitatea de Stat din Colorado, au publicat o lucrare despre o „strategie de cuib spart” pentru descurajarea Chinei.
Ei au propus ca Taiwanul să poată amenința în mod credibil că va distruge infrastructura liderului industriei TSMC la începutul unei invazii, care ar împiedica Beijingului accesul la cipurile sale și ar provoca daune grave economiei chineze.
McKinney a spus că descurajarea ar putea fi stimulată și mai mult prin instituirea unui regim multilateral de sancțiuni pentru semiconductori, prin care Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia s-au alăturat Taiwanului pentru a opri exporturile de semiconductori către China, dacă va începe un război.
„Dacă se cere să sancționezi întreaga economie chineză, s-ar putea să nu obții suficiente adeziuni”, a spus el, exprimându-și îndoiala că conglomeratele cu expunere profundă la piața chineză se vor retrage.
„Amploarea relativ modestă a sancțiunilor pentru semiconductori le face mai credibile ca element de descurajare, făcându-l un semnal de avertizare pe care factorii de decizie chinezi nu îl pot ignora.”, spune McKinney.
Cipuri (pixabay.com)
Cucerirea Taiwanului nu va fi ușoară / Mobilizare internațională puternică
Ocuparea Taiwanul nu este atât de simplă sau de ușoară pe cât pare sau se crede. Există probleme strategice, geografice și tactice care fac dificilă intrarea forțelor chineze în Taiwan și anexarea acestuia.
Taiwan este înconjurat de mare din toate părțile și se află la aproximativ 161 km de China continentală. Aceasta înseamnă că China va trebui să efectueze un atac cu amfibii, spre deosebire de invazia Ucrainei în care forțele ruse au trecut cu ușurință granița, potrivit The Singapore Post. Atacul acestora ar consuma resurse și ar fi greu de evaluat progresul real.
Prezența marilor puteri militare din partea taiwaneză ar face problema și mai mult.
Atacarea Taiwanului înseamnă că China va trebui să facă față mai multor provocări. Cea mai importantă este confruntarea cu SUA superioare din punct de vedere militar. Taiwan și SUA au semnat un tratat de apărare în 1954.
De asemenea, SUA este principalul furnizor de arme pentru Taiwan. Așa că China va trebui să se confrunte cu SUA și chiar cu alte națiuni aliate precum Canada, Marea Britanie, Australia și Franța, dacă va decide să invadeze Taiwan, a raportat The Singapore Post.
SUA su deja trupe în Taiwan , iar navele de război americane efectuează patrulare de rutină în strâmtoarea Taiwan. Franța ajută și ea Taiwanul în modernizarea fregatelor din clasa Kang Ding.
De asemenea, Japonia și Australia și-au extins sprijinul pentru suveranitatea Taiwanului și au declarat că nu vor rămâne în așteptare dacă China va ataca națiunea insulară.
„Trebuie să protejăm Taiwanul, ca țară democratică”, a spus Yasuhide Nakayama, ministrul adjunct al apărării al Japoniei. Japonia știe că Taiwanul independent a fost important pentru securitatea sa și pentru pacea în strâmtoarea Taiwan, deoarece este în conflict cu China din cauza dreptului de proprietate asupra Insulelor Senkaku.
Japonia și SUA au elaborat deja un plan în cazul în care China ar încerca să invadeze Taiwanul. Australia a anunțat că va acorda sprijin deplin Taiwanului dacă China îndrăznește să desfășoare acțiuni militare. „Cred că facem tot ce putem pentru a descuraja China de la acte de agresiune în regiunea noastră”, a spus ministrul australian al Apărării, Peter Dutton.
Eșecurile Rusiei din Ucraina scad perspectivele unui atac chinez asupra Taiwanului
Frontul occidental unit privind sancțiunile împotriva Rusiei, eficiența rezistenței ucrainene, pierderea tot mai mare de vieți și echipamente ruse ar putea determina China să se gândească mai mult cu privire la o posibilă acțiune militară împotriva Taiwanului, au declarat cercetătorii de institutul Teaching, Research, and International Policy (TRIP), potrivit Foreign Policy.
Același grup de experți au prezis invazia Ucrainei cu o lună înainte de a se întâmpla.
surse:Inside Over, Al Jazeera, Reuters