Sari direct la conținut

Studenții de la SNSPA se dezic de decizia universității de a-l nominaliza pe Donald Trump la Nobelul pentru Pace: „Conducerea a optat să ignore studenții”

Studenții de la SNSPA se dezic de decizia universității de a-l nominaliza pe Donald Trump la Nobelul pentru Pace: „Conducerea a optat să ignore studenții”
Remus Pricopie este rector al SNSPA din martie 2012. Până atunci, vreme de 7 ani a fost decan. Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Consiliul studenților de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) critică decizia universității, condusă de Remus Pricopie, de a propune nominalizarea președintelui Statelor Unite, Donald Trump, la premiul Nobel pentru Pace. Studenții reprezentanți ai SNSPA consideră alarmant faptul că nu au fost consultați în prealabil și subliniază, într-o declarație publicată pe contul oficial de Instagram al consiliului, că nu își asumă susținerea acestei inițiative.

„Noi, studenții reprezentanți, nu am exprimat, în cadrul ședinței de Senat din data de 13.03.2025, niciun vot „pentru”. Astfel, decizia a fost luată fără susținerea studenților, lucru pe care îl considerăm alarmant și apreciem că, din nou, conducerea SNSPA a optat să ignore studenții, presupușii beneficiari ai activității instituției”, a transmis consiliul, pe contul oficial de Instagram.

„Considerăm că o astfel de inițiativă necesită o consultare mai amplă și un proces decizional mai transparent, având în vedere implicațiile academice, diplomatice și etice ale unei asemenea nominalizări”, au continuat studenții reprezentanți ai SNSPA.

În plus, consiliul subliniază că inițiativa instituției de învățământ de a-l nominaliza pe Donald Trump la premiul Nobel pentru Pace ar fi trebuit să fie supusă unei dezbateri deschise înainte de a fi făcută publică, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Universitatea noastră are un rol esențial în promovarea valorilor democratice, a dialogului echilibrat și a unei culturi organizaționale bazate pe incluziune și pluralism. În acest context, noi, studenții reprezentanți, nu ne asumăm susținerea unei inițiative care, în opinia noastră, nu reflectă consensul comunității academice în ansamblu și ar fi trebuit să fie supusă unei dezbateri deschise înainte de a fi făcută publică”, se arată în mesajul studenților.

Niciun student nu a votat „Pentru”

De asemenea, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a menționat că, în cadrul votului nominalizării președintelui SUA la distincția de prestigiu, niciunul dintre cei nouă studenți reprezentanți în Senat nu a votat pozitiv, patru dintre ei exprimându-se contra, iar cinci dintre ei s-au abținut de la vot, potrivit Edupedu.

Întrebat de jurnaliștii publicației menționate dacă a existat vreo opoziție la propunerea înaintată de Remus Pricopie, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA a răspuns: „din câte știu eu, nu a existat nicio opoziție”.

„Domnul rector ne-a anunțat în ședința de Senat că SNSPA va propune, și de fapt informația este pe site, Comisiei Nobel acordarea premiului Nobel pentru Pace președintelui Statelor Unite ale Americii, datorită eforturilor pe care acesta le face pentru a găsi o soluție de pace în Ucraina”, a mai declarat Pîrvulescu pentru sursa citată.

Scrisoare deschisă a studenților: „Solicităm scuze publice în ceea ce privește propunerea făcută de rectorul Remus Pricopie”

Într-o scrisoare deschisă transmisă ulterior, studenți și absolvenți ai instituției îi cer rectorului SNSPA Remus Pricopie și consiliului universitar „să reconsidere această propunere”. Mai mult, semnatarii solicită și „scuze publice”.

Contactat de HotNews, unul dintre studenții masteranzi care au redactat scrisoarea deschisă, Bogdan Burdușel, critică trecutul controversat al lui Trump, menționând acuzațiile grave la adresa sa, precum și acțiunile sale împotriva educației.

„Considerăm că această nominalizare contravine valorilor fundamentale ale educației și respectului uman, având în vedere istoricul lui Trump în promovarea politicilor și comportamentelor care au subminat drepturile femeilor, minorităților și integritatea educațională”, a transmis el.

Totodată, studenții compară aceste acuzații cu cele aduse sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuz și agresiune sexuală față de studente, dezvăluite de jurnaliștii Snoop.ro.

„De-a lungul vieții sale, Donald Trump a fost implicat în multiple scandaluri, inclusiv acuzații grave de abuz sexual, reflectând un model persistent de comportament îngrijorător și incompatibil cu valorile pe care premiul pentru pace ar trebui să le încurajeze. Aceste acuzații sunt similare cu comportamentele inacceptabile ale personalităților asociate cu SNSPA, Alfred Bulai și Marius Pieleanu, care au adus prejudicii grave reputației și integrității instituționale”.

Universitatea îl propune pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative a hotărât joi declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace și invită alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Instituția de învățământ subliniază că îl susține pentru eforturile depuse pentru „promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale”, precum „acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.

„Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală”, afirmă rectorul Remus Pricopie, citat în comunicatul de presă.

INTERVIURILE HotNews.ro