Sari direct la conținut

SUA impun noi sancțiuni care vizează Coreea de Nord și Rusia: Cooperarea lor amenință în mod direct securitatea internațională

HotNews.ro
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Statele Unite au impus joi noi sancțiuni care amendează colaborarea Coreei de Nord cu Rusia pentru a sprijini războiul Moscovei în Ucraina și programele de arme ale Phenianului, a declarat Departamentul de Trezorerie, relatează Reuters.

„Acțiunea de astăzi trage la răspundere părțile care au asistat RPDC (Republica Populară Democrată Coreea de Nord) și eludarea sancțiunilor ruse”, a spus Trezoreria americană într-un comunicat.

Măsurile arată angajamentul SUA de a perturba rețelele „care facilitează finanțarea programelor ilegale de arme de distrugere în masă (ADM) și de rachete balistice ale RPDC, precum sprijinul acordat războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

„Cooperarea financiară în creștere dintre Rusia și (Coreea de Nord) amenință în mod direct securitatea internațională și sistemul financiar global”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

„Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de RPDC, deoarece se confruntă cu pierderi tot mai mari pe câmpul de luptă, în contextul izolării internaționale în creștere”.

Noile sancțiuni dezvăluie modul în care guvernul președintelui rus Vladimir Putin folosește scheme financiare ilegale pentru a ajuta Coreea de Nord să acceseze sistemul bancar internațional, încălcând sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, a spus Trezoreria.

Acțiunea SUA vine la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit sâmbătă cu un înalt oficial rus de securitate, Serghei Șoigu, și a discutat despre aprofundarea dialogului strategic între cele două țări, potrivit agenției de stat de presă KCNA.

Statele Unite și Ucraina, precum și analiști independenți, spun că Coreea de Nord ajută Rusia furnizându-i rachete în schimbul asistenței economice și militare din partea Moscovei.

Sancțiunile vizează scheme financiare ale Băncii de Comerț Exterior (FTB) de stat nord-coreeane și ale Korea Kwangson Banking Corporation, ambele fiind sancționate anterior de SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro