Sari direct la conținut

SUA: Kamala Harris își exprimă profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară din Gaza

HotNews.ro
Kamala Harris, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Kamala Harris, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vicepreședintele american Kamala Harris și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la criza umanitară din Gaza în timpul unei întâlniri de luni cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă și citat de AFP.

Ea „a îndemnat Israelul să ia măsuri” pentru a crește fluxul de ajutor în teritoriul amenințat de foamete, dar a „salutat și abordarea constructivă” a autorităților israeliene în negocierile în curs pentru eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, însoțită de o încetare temporară a ostilităților.

Democrata „a făcut apel la Hamas să accepte condițiile care sunt pe masă pentru eliberarea ostaticilor, ceea ce ar duce la o încetare imediată a focului de șase săptămâni și ar permite creșterea ajutorului umanitar”.

Întâlnirea cu Benny Gantz a avut loc fără acces pentru presă.

Vizita la Washington a acestui fost ministru al apărării, membru al cabinetului de război, dar și rival politic al premierului Benjamin Netanyahu, provoacă agitație în Israel.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că această vizită a fost efectuată la inițiativa lui Benny Gantz, al cărui program includea întâlniri cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și cu șeful diplomației Antony Blinken.

Premierul Netanyahu nu şi-a ascuns furia la aflarea veştii că rivalul său politic şi membru al cabinetului de război s-a deplasat la Washington fără aprobarea sa şi a dat instrucţiuni ambasadei israeliene din SUA să nu-l însoţească pe ministru în vizita sa politică şi să nu-l primească pe acesta în timpul șederii sale la Washington.

Benjamin Netanyahu i-ar fi reproşat lui Benny Gantz iniţiativa de a merge la Washington, subliniind că există doar „un singur prim-ministru” în Israel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro