Sari direct la conținut

SUA, „îngrijorate” de informațiile potrivit cărora Israelul a folosit fosfor alb în Liban

HotNews.ro
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele Unite au declarat că sunt îngrijorate de rapoartele conform cărora Israelul a folosit muniții cu fosfor alb furnizate de americani într-un atac din octombrie în sudul Libanului, potrivit Sky News.

„Am văzut rapoartele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, reporterilor de pe Air Force One. „Cu siguranță suntem îngrijorați de acest lucru. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm un pic mai multe”.

El a adăugat că fosforul alb are o „utilitate militară legitimă” pentru iluminarea și producerea de fum pentru a ascunde mișcările.

„În mod evident, de fiecare dată când furnizăm articole precum fosforul alb unei alte armate, cerem ca acesta să fie folosit în conformitate cu aceste scopuri legitime… și în conformitate cu legea conflictului armat”, a spus el.

Ce este fosforul alb?

Este o substanță chimică solidă ceroasă care se aprinde instantaneu la contactul cu oxigenul.

Se lipește de suprafețe precum pielea și hainele și poate provoca răni grave.

Substanțele chimice rămase în corp pot afecta organele interne și chiar provoca moartea.

Ce se raportează?

Raportul a apărut pentru prima dată în The Washington Post, care a spus că cel puțin nouă civili au fost răniți în incident.

Cel puțin trei persoane au fost transportate la spital.

The Post a adăugat că cel puțin patru case au fost incinerate.

Amnesty International a declarat pentru ziar că incidentul ar trebui investigat ca o crimă de război, în timp ce directorul executiv al Human Rights Watch a declarat că raportul ar trebui luat suficient de în serios pentru a „reevalua ajutorul militar american acordat Israelului”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro