Sari direct la conținut

SUA poartă luni discuţii cu Rusia în Arabia Saudită. Care sunt așteptările Rusiei

HotNews.ro
SUA poartă luni discuţii cu Rusia în Arabia Saudită. Care sunt așteptările Rusiei
Militarii din grupul mobil de foc al Brigăzii 113 de apărare teritorială separată se pregătesc pentru operațiuni în direcția Vovchansk, regiunea Harkov, Ucraina, 22 februarie 2025. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Negocieri între americani și ruși vor avea loc luni în Arabia Saudită.

Rusia a declarat sâmbătă că se așteaptă la „anumite progrese” în problema ucraineană în timpul negocierilor programate luni în Arabia Saudită cu americanii, unul dintre cei doi negociatori trimiși de Vladimir Putin spunând că vrea să discute într-o stare de spirit „combativă”, scrie La Libre Belgique.

În timpul acestor discuții simultane între ucraineni și americani pe de o parte și ruși și americani pe de altă parte, se va încerca să se convină între acești actori asupra unui armistițiu în atacurile care vizează infrastructurile energetice ale ambelor părți, după trei ani de ofensivă rusă care a provocat zeci de mii de morți.

Ucraina, sub presiunea administrației Donald Trump, susține chiar că este în continuare „gata” pentru o încetare completă a focului, o opțiune deocamdată greu de luat în considerare de către Vladimir Putin, atâta timp cât forțele ucrainene se află pe pământ rusesc, în regiunea de graniță Kursk.

„Sperăm să facem măcar unele progrese”, a declarat Grigori Karasin la postul de televiziune de stat Zvezda, sâmbătă. „Starea de spirit a lui Serghei Orestovici (Beseda, celălalt negociator, n. red.) și a mea este combativă și constructivă”, a adăugat el în acest interviu, în ajunul plecării lor în Arabia Saudită unde cei doi negociatori vor merge „cu intenția de a (se) lupta pentru a rezolva cel puțin o problemă”.

Serghei Beseda este un cadru al serviciilor de securitate ruse, FSB, dar profilul său contrastează cu CV-urile trimișilor ruși în timpul primelor discuții ruso-americane din Arabia Saudită la mijlocul lunii februarie, când șeful diplomației, foarte experimentatul Serghei Lavrov, conducea delegația venită de la Moscova.

„Cel puțin” un armistițiu limitat

Vineri un oficial ucrainean care a vorbit cu AFP sub condiția anonimatului a explicat că Ucraina speră ca la discuțiile de luni să ajungă „cel puțin” la un acord privind un armistițiu parțial cu Rusia care să acopere sectorul energetic, infrastructura și Marea Neagră.

Pentru a impulsiona impunerea unui armistițiu mai larg – validat de Volodimir Zelenski, sub presiunea americanilor – Kievul a ales să-l trimită la negocieri pe ministrul apărării, Rustem Umerov, potrivit acestui oficial care a precizat că Ucraina este în continuare „gata” pentru o încetare „generală” a focului.

La rândul său, Moscova susține că a convenit cu Statele Unite în această etapă doar o pauză în ce privește infrastructura energetică, cu mult mai puţin de suspendarea generală de 30 de zile a ostilităților promovată de Donald Trump.

Printre subiectele de discutat, nu există nicio îndoială că rușii vor dori să impună „nuanțele” despre care a vorbit Vladimir Putin în ce privește implementarea unui moratoriu și controlul acestuia, șeful statului rus exprimându-și temerile că Ucraina ar putea folosi un astfel de armistițiu pentru a recruta militari suplimentari și pentru a primi noi arme occidentale.

Ucrainenii explică că aceste discuții din Arabia Saudită ar trebui, așadar, să se concentreze pe aspectele „tehnice” ale unei opriri provizorii a luptelor: „ce locaţii”, „cum să controlezi această încetare a focului, ce arme?”.

Între timp, europenii sunt marginalizați în aceste discuții, în ciuda dorinței exprimate în special de premierul britanic, Keir Starmer, și de șeful statului francez, Emmanuel Macron, de a face auzită vocea Bătrânului Continent.

Un summit urmează să aibă loc joi la Paris, la care vor participa Volodimir Zelenski și aliații Kievului, pentru a le demonstra „angajamentul (…) în spatele ucrainenilor”.(Material realizat cu sprijinul Rador Radio România)

INTERVIURILE HotNews.ro