Sari direct la conținut

SUA: Un judecător federal a suspendat pilula avortului / Curtea Supremă, chemată din nou să hotărască

HotNews.ro
Protest impotriva legii anti-avort din Texas, Foto: AFP / Getty Images / Profimedia
Protest impotriva legii anti-avort din Texas, Foto: AFP / Getty Images / Profimedia

Executivul american a reacționat dur la suspendarea, vineri, de către un judecător federal, a pilulei avortului în Statele Unite, aprobată de mai bine de 20 de ani și folosită de jumătate de milion de americance în fiecare an, potrivit AFP.

Denunțând această ultimă victorie răsunătoare a opozanților avortului în SUA, președintele Joe Biden s-a declarat hotărât să „lupte” împotriva acestei decizii, calificând-o drept „o tentativă fără precedent de a le refuza femeilor libertățile fundamentale”.

Retragerea autorizației de introducere pe piață a pilulei abortive a fost rapid contestată în Texas de către Administrația americană a medicamentelor (FDA).

În urmă cu mai bine de două decenii, FDA a aprobat pilula abortivă „pe baza unei analize cuprinzătoare a dovezilor științifice disponibile și a stabilit că este sigură și eficientă pentru utilizarea indicată – întreruperea medicală timpurie a sarcinii”, a reamintit agenția.

La zece luni de la o hotărâre istorică a Curții Supreme care a dat fiecărui stat american libertatea de a interzice avorturile în interiorul granițelor sale, judecătorul districtual american Matthew Kacsmaryk, cunoscut pentru opiniile sale ultraconservatoare, a emis o decizie în statul Texas, în sudul SUA, care ar trebui să se aplice la nivel național.

În același timp, însă, unul dintre colegii săi din statul Washington (nord-vest) a decis că autorizația de introducere pe piață a mifepristonei (RU 486), care se utilizează în combinație cu o altă pastilă, nu poate fi retrasă în cele 17 state democrate care au apelat la el.

Curtea Supremă, care a fost revizuită în profunzime de fostul președinte republican Donald Trump, va trebui acum să clarifice situația.

Decizia judecătorului Kacsmaryk nu se va aplica oricum decât peste o săptămână, întrucât judecătorul a ales să acorde guvernului federal timp pentru a face apel.

„Departamentul Justiției nu este deloc de acord” cu decizia și „va face apel (…) și va cere o suspendare între timp”, a declarat ministrul Merrick Garland într-un comunicat.

În decizia sa de 67 de pagini, judecătorul Kacsmaryk validează majoritatea argumentelor din plângerea depusă în noiembrie de o coaliție de medici și organizații anti-avort împotriva FDA.

Ca și aceștia, el a citat studii privind riscurile atribuite pilulei abortive, deși majoritatea comunității științifice le consideră neglijabile. De asemenea, el acuză FDA că nu și-a respectat procedurile pentru a răspunde unui obiectiv politic.

„Există dovezi că FDA s-a confruntat cu o presiune politică intensă pentru a renunța la măsurile sale de precauție în materie de siguranță pentru a promova obiectivul politic de a extinde accesul la avort”, scrie el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro