Sari direct la conținut

Suedia îi pune sub acuzare pentru incitare pe cei doi bărbați care au incendiat Coranul în public

HotNews.ro
Salwan Momika, unul dintre cei doi organizatori ai protestului de la Stockholm, Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images
Salwan Momika, unul dintre cei doi organizatori ai protestului de la Stockholm, Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images

Procurorii suedezi au declarat miercuri că au decis să pună sub acuzare pentru incendierea Coranului doi bărbați implicați într-o serie de incidente de acest gen anul trecut, unele care au declanșat furie în lumea musulmană, relatează Reuters.

Cei doi bărbați au comis „infracțiunea de incitare împotriva unui grup etnic sau național” în 4 ocazii diferite când au ars Coranul în fața unei moschei și în alte locuri, a declarat parchetul suedez într-un comunicat remis presei.

Serviciul de informații interne al Slovaciei a crescut nivelul de alertă teroristă ca urmare a acestor incidente, în timp ce Danemarca învecinată, care a asistat la rândul ei la o serie de incendieri ale Coranului în public, a modificat legislația sa pentru a interzice astfel de fapte.

În ceea ce privește cazurile din Suedia, procuroarea-șefă Anna Hankkio a declarat în comunicat că „ambii bărbați sunt trimiși în judecată pentru că în aceste 4 ocazii diferite au făcut afirmații și au tratat Coranul într-o manieră menită să exprime dispreț pentru musulmani din cauza credinței lor”.

Ea a precizat că rechizitoriul împotriva celor doi bărbați, Salwan Momika și Salwan Najem, a fost alcătuit în mare parte pe baza înregistrărilor video cu incidentele.

Unul dintre cei doi bărbați puși sub acuzare este un refugiat din Irak

Mark Safaryan, avocatul lui Najem, a declarat pentru Reuters că acesta respinge acuzațiile la adresa sa și că el a primit aprobarea de la autoritățile competente pentru demonstrațiile sale.

„Autorizația emisă în legătură cu demonstrațiile acoperă intențiile clientului meu. Drepturile sale sunt protejate de Constituția suedeză”, a dat asigurări el.

Avocatul lui Momika nu a răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii însă este cunoscut faptul că clientul său a declarat că a vrut să protesteze împotriva islamului și în favoarea interzicerii cărții sale sfinte.

Momika este un refugiat din Irak iar autoritatea suedeză pentru imigrație a declarat că vrea să îl expulzeze pe motiv că a prezentat informații false în cererea sa de reședință. Cu toate acestea, autoritatea de la Stockholm a precizat că va da dovadă de reținere în acest dosar din cauza pericolului ca Momika să fie torturat dacă este trimis înapoi în Irak.

Guvernul irakian solicitase extrădarea sa, afirmând că el trebuie judecat în conformitate cu legea islamică.

Apărătorii libertăților civice au criticat dur atât Danemarca, cât și Suedia, din cauza măsurilor luate împotriva incendierii Coranului. Aceștia afirmă că o astfel de faptă este acoperită de dreptul la libertatea de exprimare și că este de neimaginat ca două dintre cele mai liberale țări din lume să incrimineze astfel de gesturi.

INTERVIURILE HotNews.ro