Summitul informal de la Bruxelles: mici victorii individuale, dar un esec global. Merkozy exista si functiona. Merkollande nu exista insa, scrie presa germana
Dupe cele 5 ore de discutii informale intre 27 de sefi de State si Guverne europene, nu s-a decis nimic concret. Principalul dezacord a fost cel dintre Germania si Franta pe tema eurobondurilor- obligatiuni comune al statelor europene emise in schimbul datoriilor din care ar urma sa fie alimentate bugetele nationale. Merkel a ramas neclintita in refuzul emiterii acestor eurobonduri, argumentand ca ele nu ajuta cu nimic cresterii economice. Aparatorul cel mai infocat al acestor titluri, presedintele francez Hollande a reusit insa sa impuna tema eurobondurilor pe agenda viitoarelor discutii. De partea Germaniei stau Olanda, Finlanda si Suedia, in vreme ce „pentru” sunt OECD, FMI, si celelalte tari europene. Despre o iesire a Greciei din zona euro nu s-a discutat.
- Eurobondurile sunt instrumente financiare prin care statele care folosesc moneda unica euro pot sa se imprumute ca si cand ar fi o singura tara. In acest moment, folosind aceeasi moneda, tarile din Zona Euro nu pot sa isi devalorizeze moneda nationala pentru a incuraja exporturile si spori competitivitatea. Mai mult, Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate tipari bani si nici nu mai poate micsora dobanda de politica monetara, care este deja la un nivel redus. Eurobondurile par singura solutie viabila la problemele economice din Europa. Barosso avertizeaza insa ca aceste instrumente nu reprezinta solutia magica la toate dificultatile cu care se confrunta zona. Germania se opune pentru ca pentru ea emiterea de eurobonduri i-ar scumpi imprumuturile. Daca tarile din Zona Euro nu dau dovada de disciplina fiscala, eurobondurile ar putea fi retrogradate de catre agentiile de rating si ar creste costurile de imprumutare pentru tot blocul. E drept, investitorii s-ar simti mult mai protejati cumparand aceste instrumente. Totodata, acestea ar scapa statele cu probleme mari, precum Grecia, Italia, Portugalia si Irlanda, de cresterea costurilor la care se imprumuta.
Cotidianul german Die Welt scrie ca nu a existat o dorinta ferma de a se ajunge la un consens intre Merkel si Hollande. „Pentru Germania, emiterea euroobligatiunilor este punctul final al discutiilor, in vreme ce pentru francezi este punctul de la care doresc sa inceapa discutiile”, mai scrie Die Welt.
„S-au limitat la strangeri politicoase de maini. Cei care au asteptat ca Merkel si Hollande sa se sarute pe obraji au asteptat in zadar”, scrie si Bild.de, cel mai citit cotidian german. Mai mult, problema fracturii franco-germane este tratata si intr-un editorial extrem de acid la adresa presedintelui francez. „Conduita lui pare o continuare a campaniei sale electorale. Se pune de-a curmezisul drumului sperand ca va fi lider. Drumul pe care merge il duce direct in zid”, scrie Bild. Merkozy exista si functiona. Merkollande nu exista insa, conchide editorialistul.
De partea cealalta, francezii vad ca pe un succes al lui Hollande includerea fierbintelui subiect al eurobondurilor pe agenda viitoarei reuniuni a UE. Discutiile de miercuri seara s-au concentrat pe marginea subiectului Grecia, unde consensul a fost deplin: trebuie facut totul ca Grecia sa ramana in interiorul Uniunii Monetare. Nu s-a discutat insa niciun scenariu advers, in care grecii ar parasi moneda europeana, lucru care nu e de natura sa linisteasca piertele financiare.
Ziarul elen „Capital” deschide editia de azi cu o declaratie a lui Barrosso in care acesta invita Europa sa sprijine Grecia. Membrii delegatiei elene au confirmat ca discutiile de la Bruxelles nu iau in calcul iesirea Greciei din zona Euro.