Sari direct la conținut

Summitul virtual UE – China a durat 6 ore / Ursula von der Leyen: China este un partener comercial, un concurent economic și un rival sistemic

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Parlamentul European
Ursula von der Leyen, Foto: Parlamentul European

Uniunea Europeană și China au avut luni o „discuție deschisă” legată de divergențele privind fosta provincie britanică Hong Kong și de relațiile comerciale bilaterale, în cadrul unui summit în format videoconferință, scrie AFP.

Această reuniune virtuală avea ca scop pregătirea unei reuniuni extraordinare între președintele chinez și liderii celor 27, în condițiile în care cele două părți speră să semneze în acest an un acord privind protecția investițiilor.

Președinții instituțiilor europene i-au transmis președintelui Xi Jinping și premierului Li Keqiang „grava preocupare” față de fosta colonie britanică.

De asemenea, și-au exprimat nemulțumirea în fața campaniilor de dezinformare și a atacurilor cibernetice derulate din China, precum și decepția pentru absența progreselor în negocierile comerciale.

Discuțiile cu premierul și apoi cu președintele Xi au durat șase ore. Summitul s-a încheiat fără o declarație comună, ci cu comunicate din partea celor două părți. Chinezii „nu au propus o conferință de presă comună”, a precizat un responsabil european.

„Este esențial să avem un dialog cu China pentru a ne apăra valorile, dar avem puncte de dezacord pe subiecte esențiale”, a explicat președintele Consiliului Charles Michel, într-o conferință de presă.

„China este un partener comercial, un concurent economic și un rival sistemic”, a reamintit șefa Comisie Europene Ursula von der Leyen. „Toate acestea demonstrează că relația noastră nu este ușoară”, a recunoscut ea.

Europenii și chinezii negociază de un an un acord privind protecția investițiilor care ar acorda companiilor europene un acces la piața chineză și în același timp ar proteja societățile din UE de apetitul marilor grupuri chineze, care sunt puternic subvenționate.

Ori, așteptările europenilor au fost dezamăgite. „Avem nevoie de mai multă ambiție din partea Chinei pentru a încheia un astfel de acord pentru sfârșitul anului”, a afirmat von der Leyen. „Așteptăm de la autoritățile chineze angajamente în privința companiilor de stat și transparență în privința ajutoarelor și transferurilor forțate de tehnologie”, a subliniat ea.

„Dacă nu, suntem hotărâți să jucăm o altă carte, cea a apărării intereselor noastre”, a avertizat luni un înalt oficial european.

Un eșec „regretabil”

Chinezii și-au exprimat la rândul lor preocupările legate de noua legislație europeană privind investițiile externe.

„China se deschide în mod hotărât și se angajează să creeze un mediu comercial internațional centrat pe piață și bazat pe dreptul afacerile internaționale”, a declarat premierul Li Keqiang, pentru televiziunea publică națională CCTV.

„Sperăm că UE va menține de asemenea deschiderea piețelor sale pentru comerț și investiții și va relaxa restricțiile la export față de China”, a adăugat el.

Angajat într-un conflict comercial și politic cu SUA, Beijingul caută susținere. Washingtonul a avertizat europenii înaintea summitului: „Partidul Comunist vrea să vă oblige să alegeți” între Statele Unite și China, după cum a spus șeful diplomației americane Mike Pompeo.

Dar europenii refuză să intre în jocul tensiunilor dintre cele două mari puteri.

„Europa nu va fi câmpul de luptă între Statele Unite și China”, a afirmat duminică comisarul european pentru Industrie Thierry Breton.

Iar China este un important partener comercial pentru UE. Schimburile de bunuri reprezentau 1,5 miliarde de euro pe zi în 2019, potrivit datelor Comisiei.

China este dispusă să mențină un dialog apropiat cu cei doi președinți (ai instituțiilor europene) pentru a avansa o serie de agende politice majore și pentru a impulsiona relațiile sino-europene la un nou nivel, a asigurat președintele Xi Jinping, citat de agenția de presă Xinhua.

Amânarea unui summit extraordinar cu președintele Xi prevăzut în septembrie la Leipzig cu liderii europeni oferă un mic răgaz suplimentar pentru negocieri.

Ursula von der Leyen a afirmat că speră să fie reunite condițiile pentru a încheia înainte de finalul anului un acord pentru protecția investițiilor. „Dacă nu va fi posibil, ar fi regretabil”, a concluzionat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro