Sari direct la conținut

Temperatura apei de pe coasta Floridei ajunge la 38°C, un nou record

HotNews.ro
Florida, Foto: Brenda Kean / Alamy / Alamy / Profimedia
Florida, Foto: Brenda Kean / Alamy / Alamy / Profimedia

O citire a temperaturii apei în largul coastelor Floridei a depășit luni seara, timp de câteva ore, 38°C, o temperatură asociată în mod normal cu o baie în cadă și care ar putea constitui un record, potrivit AFP.

Această citire punctuală diferă de valorile medii utilizate în general la nivelul mării.

Mostra a fost prelevată doar de la o singură baliză situată la aproximativ 60 km sud-vest de Miami. Temperatura a fost înregistrată la o adâncime de 1,5 m.

Cu toate acestea, această valoare ilustrează o tendință îngrijorătoare în apele din această regiune în acest moment. De câteva săptămâni, apele din jurul extremității sudice a Floridei înregistrează temperaturi foarte ridicate, de peste 32°C, ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Baliza în cauză, aflată în Golful Manatee, a depășit 37,7°C (100° Farenheit) între orele 17:00 și 20:00, ora locală, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).

La ora 18.00, temperatura a ajuns la 38,3°C.

Înregistrările temperaturii de suprafață la fața locului nu sunt înregistrate de un organism oficial, a explicat pe rețelele de socializare Jeff Masters, meteorolog pentru site-ul Yale Climate Connections și fost angajat al NOAA.

Însă, potrivit unui studiu care datează din 2020, recordul înregistrat până în prezent era de 37,6°C în Golful Kuweit, a precizat el.

Cu toate acestea, el a avertizat că ar fi dificil de verificat acuratețea valorii înregistrate de baliza din Florida, deoarece aceasta se afla aproape de coastă și ar fi putut fi influențată de resturile organice din apă.

Ecosisteme afectate

În Florida se află Parcul Național Everglades, o vastă zonă mlăștinoasă care găzduiește un ecosistem fragil.

Ca urmare a acestor temperaturi anormal de ridicate, coralii din regiune se confruntă, de asemenea, cu „o criză severă” și „cedează într-un ritm alarmant”, a precizat într-un comunicat Coral Restoration Foundation.

„Situația subliniază urgența abordării crizei climatice”, a adăugat aceasta.

Și în alte părți ale lumii, suprafața mărilor înregistrează temperaturi îngrijorătoare.

Luni, apele Mării Mediterane au atins cea mai ridicată temperatură zilnică înregistrată vreodată, cu o temperatură medie de 28,71°C, a anunțat principalul centru de cercetare maritimă din Spania.

La nivel local, între Sicilia și Napoli s-au înregistrat temperaturi ale apei de peste 30°C (cu 4°C peste normal).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro