Sari direct la conținut

Tot mai multe cazuri de COVID în Bulgaria/ Un boom al infecțiilor în Grecia cu tulpina „Flirt”

HotNews.ro
steagul Bulgariei, Foto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia
steagul Bulgariei, Foto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia

COVID-19 este în creștere alarmantă în Bulgaria, dar dimensiunile exacte sunt neclare, deoarece puțini oameni se testează, potrivit Sega.bg. citat de Rador Radio România.

Nu există cazuri dovedite ale noii variante „Flirt”, care a adus un boom în Grecia în plin a sezon estival, dar asta nu înseamnă că nu există şi în Bulgaria, pentru că este deja dificil să colectezi mostre pentru analize.

Puținele persoane care se testează o fac cu teste rapide şi la domiciliu, iar un test PCR este necesar pentru a izola o variantă, a explicat la postul bTV directorul Centrului Național de Boli Infecțioase și Parazitare, prof. Iva Hristova.

Vaccinurile existente se bazează pe o rudă îndepărtată a variantelor actuale, iar reactivitatea încrucișată nu este mare, a explicat prof. Hristova. De aceea, Bulgaria a cerut vaccinuri adaptate, dar livrările vor avea loc în toamnă.

Potrivit autorităților sanitare, în Grecia se înregistrează un boom al infecțiilor – în doar o săptămână au fost înregistrate 473 de cazuri, două persoane fiind internate în spital, iar 22 au decedat ca urmare a infectării cu coronavirus. Alte țări din Europa raportează, de asemenea, o creștere a cazurilor.

Tulpina „Flirt” este o variantă a Omicron și nu există prea multe diferențe între ele. De fapt, Omicron s-a înmulțit în mai multe subvariante”, a explicat prof. Hristova.

„Grupul de tulpini cunoscut sub numele de „Flirt” nu duce la o evoluție severă a bolii, dar nici nu trebuie subestimat. Este o boală sistemică care apare cu febră, frisoane, dureri de cap și dureri în gât, iar adesea şi cu diaree. La unii dintre pacienţi se poate observa şi pierderea mirosului”, a mai adăugat ea. „Pericolul este legat de tromboze. Virusul afectează mucoasa interioară a arterelor, iar atunci când este deteriorată, se formează cu ușurință cheaguri”, a mai arătat prof. Hristova, citată de Sega.

INTERVIURILE HotNews.ro