Sari direct la conținut

Tot mai multi britanici pleaca in strainatate sub presiunea imigrantilor

HotNews.ro

Numarul britanicilor care pleaca din Insula pentru a trai in strainatate a crescut la nivelul record de 207.000 anul trecut, dar numarul strainilor care au venit sa traiasca in Marea Britanie este mai mare decat dublul acestei cifre, potrivit cifrelor oficiale citate de Financial Times si preluate de Rador.

Cele mai populare destinatii pentru britanici sunt Australia si Noua Zeelanda, reprezentand circa o treime. Aproape un sfert s-au indreptat catre Spania si Franta. Alti 8% s-au indreptat spre SUA.

In ceea ce priveste imigratia, sosirea strainilor a ajutat la acoperirea golurilor de calificare si a redus presiunile inflationiste asupra salariilor pe o puternica piata interna a muncii. Circa 2,7 milioane de locuri de munca create din 1997 au fost ocupate de straini.

Un sondaj realizat de CBI si consultanti ai KPMG arata ca peste jumatate din angajatorii din Londra inca recruteaza forta de munca din strainatate.

Dar au crescut ingrijorarile legate de costul asigurarii de locuinte, invatamant si alte servicii pentru un numar mare de imigranti.

Local Government Association (LGA) spune ca cifrele oficiale subestimeaza povara. LGA a cerut guvernului sa asigure un fond de 250 de milioane de lire sterline pe an pentru a ajuta consiliile mai supuse presiunilor.

Ministrii si-au cerut scuze luna trecuta, dupa ce au fost nevoiti sa ridice numarul estimat de muncitori straini care au venit in Marea Britanie in ultimul deceniu, pana la 1,1 milioane. Ultimele cifre ale biroului de statistica ii vizeaza numai pe cei care spun ca intentioneaza sa stea in Marea Britanie pentru cel putin un an.

Luna trecuta, guvernul a decis sa mentina restrictiile pentru muncitorii din Bulgaria si Romania. Ministrii au raspuns dupa ce au subestimat numarul de muncitori din tarile central si est-europene care vor cauta de lucru in Marea Britanie dupa ce tarile lor au aderat la UE in 2004.

Potrivit biroului de statistica numarul imigrantilor care vin din tarile primite in 2004 a crescut de la 16.000 la 92.000 anul trecut. Aproape trei sferturi erau din Polonia. Cel mai mare aflux a venit insa din tarile Commonwealth-ului, ca India, Pakistan, Bangladesh si Sri Lanka, numarul celor sositi crescand de la 22.000 la 117.000.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro