Traian Basescu: Tratatul fiscal ofera avantaje clare si tarilor noneuro. Adoptarea Tratatului necesita modificarea rapida a Constitutiei/ "Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele"
Presedintele Traian Basescu declarat la finalul sedintei Consiliului European informal de la Bruxelles ca Tratatul intra in vigoare in 2013, iar adoptarea lui de catra tara noastra presupune modificarea Constitutiei pe anumite capitole. Tratatul poate intra si mai repede in vigoare daca 12 state il ratifica. In acest caz Romania, ca tara care nu este membra a zonei euro, are doua optiuni: sa intre cu o parte din tratat sau cu tot tratatul.
„Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre aceste 12 tari… Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele tratatului, inclusiv cele care vizeaza politicile fiscale, aplicabile intr-un mod inteligent; ne vor consolida”, a declarat presedintele.
- Avem ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul lui 2013, pentru ca tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.
- De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.
- In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.
Fondurile europene neangajate, garantii bancare pentru IMM-uri
- Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.
- Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Presedintele nu a explicat insa la ce fel de fonduri europene se refera.
Tratatul prevede finantarea economiei, in special a celor 23 de milioane de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a Europei si cheia succesului in domeniul ocuparii fortei de munca. Aceste masuri urmeaza sa fie puse in aplicare pana in iunie. Ce masuri prevede tratatul?vezi textul in original, punctul 8
- o mai buna utilizare a fondurilor structurale si implementarea rapida a programelor si proiectelor deja existente; alocarea de fonduri unor proiecte specifice, care sa se concentreze pe crestere economica si crearea de locuri de munca.
- consolidarea sprijinului acordat de Banca Europeana de Investitii pentru IMM-uri si infrastructura
- punerea in aplicare a propunerii Comisiei: un proiect pilot de utilizare a obligatiunilor pentru stimularea finantarii private in proiectele cheie de infrastructura
- promovarea rolului imprumuturilor in sprijnirea micro-intreprinderilor
Despre necesitatea introducerii deficitului structural de maxim -0,5% din PIB
Tratatul lasa la dispozitia tarilor sa clarifice la nivel national modul de introducere a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de – 0,5% din PIB.
Presedintele a citit formularea completa din limba englea:
„Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoarea a acestui tratat, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate si respectate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare.”
„Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional, si atunci li s-a dat si aceasta posibilitate… Si li s-a dat si aceasta posibilitate, avand legi care se voteaza cu doua treimi sau cu 75% din numarul de parlamentari, s-a considerat ca sunt suficiente ca forta… Romania nu are astfel de legi„, a declarat seful statului.
Alte declaratii ale presedintelui
- Un lucru extrem de pozitiv este ca s–a finalizat practic negocierea tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in UE si monetara
- Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.
- Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Presedintele nu a explicat insa la ce fel de fonduri europene se refera.
- Obiectivul Romaniei a fost o participare mai ampla in calitate de semnatar al tratatului la summit-urile zonei euro.
- Ceea ce s-a stabilit reprezinta un compromis, dar un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere si anume: statele non-euro, dar semnatare ale tratatului, participa la summit-urile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pt piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari strategice in zona euro.
- Mai mult decat atat, s-a stabilit ca zona euro va avea minim doua intalniri pe an si cel putin la una participa toti semnatarii tratatului daca in cea de-a doua, spre exemplu, nu s-ar discuta chestiuni care vizeaza piata unica, competitivitatea s.a.m.d, adica acele reuniuni in care se discuta strict probleme euro. Eu cred ca s-a obtinut un compromis convenabil atat statelor din zona euro, cat si statelor semnatare.
- De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.
- In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.
- Tratatul stabileste si conditiile de deficit structural, dar, in urma dezbaterilor de astazi, si noi am fost printre cei care au sustinut ca in tratat sa fie inclusa si obligatia de respectare a nivelului maxim de indatorare prevazut de Acordul de la Maastrich. Cu mecanismele care se vor declansa automat, dar astazi nu am stabilit cum va functiona acest mecanism, este sarcina eurogrupului.
- A mai ramas de clarificat la nivel national modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de – 0,5% din PIB.
- As face o referire si la avanatajele pe care le avem din punctul de vedere al tratatului. In primul rand, ceea ce cere tratatul, noi am declansat ca proces de diminuare a deficitelor din 2010. Este adevarat, prin masuri care au afectat consistent populatia, dar care ne-au adus intr-o situatie de stabilitate si de crestere economica in acest an. Stiu ca va trebui sa avem in vedere solutii pentru ca nivelul de trai al populatiei sa fie ajustat pozitiv, dar deocamdata ne-am atins obiectivul principal, acela de a redobandi stabilitate, si masurile pe care le-am luat sunt masuri pe care abia acum multe state trebuie sa le aplice.
Pe 30 ianuarie, Traian Basescu s-a aflat la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European, unde s-a intalnit cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Pe agenda discutiilor s-a aflat situatia trupelor militare romane din Afganistan.
NOTA: Singura televiziune ca a transmis in direct declaratiile presedintelui de la Bruxelles a fost B1 TV. Presedintele si-a tinut cuvantarea cu o intarziere de peste o ora.