„Să vină cei care se împotrivesc vânătorii să adopte un urs și să-l ducă acasă la ei”. Ce a făcut o comună din România care s-a săturat să se trezească cu „regele pădurilor” la nunți și la botezuri

În 2020, consiliul local al comunei Arefu a votat o hotărâre care stabilește amenzi între 500 de lei și 1.000 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice pe raza comunei. Spre deosebire de legile naționale, prin această HCL sunt sancționate și fotografierea, filmarea animalelor sălbatice și apropierea de ele la mai puțin de 20 de metri, se arată într-o analiză publicată de site-ul Snoop. Pot da amenzi jandarmii, polițiștii locali din Arefu și alți angajați din primărie împuterniciți prin semnătura primarului.
Ca să ajungi în comuna Arefu din județul Argeș venind din București, o ții drept până în Pitești și puțin mai sus de Curtea de Argeș. Apoi, faci stanga de pe Transfăgărășan chiar unde se desparte râul Arefu de Argeș. E înconjurată de pădure și suficient de mică să o străbați de la un capăt la altul pe jos în mai puțin de o oră.
„Am zis să mai limităm fenomenul ăsta. Păi, te duci pe Transfăgărășan și ridici pâini, pepeni și mâncare. La un azil de oameni bătrâni sau la copii necăjiți n-ar duce, aruncă la urs. Transfăgărășanul pute de pâine și de mâncare”, se plânge Gheorghe Stoican (PSD), de 20 de ani în scaunul de edil. Hotărârea a venit la propunerea lui.
În primul an de la intrarea în vigoare a hotărârii, jandarmii au dat, în baza ei, șase amenzi pentru hrănirea urșilor.
În 2021 au dat 25, iar în anii următori ani, au dat cinci, respectiv trei în 2023 și 2024. Pentru fotografiere, filmare sau pentru apropiere, menționate într-un articol de hotărâre separat, jandarmii argeșeni au dat 21 de amenzi. Adică amenzi totale de 32.000 de lei. De cinci ori mai multe decât au dat toate inspectoratele de jandarmerie pe cele două legi naționale în 10 ani, conform cifrelor pe care acestea l-au transmis către Snoop.

Problema nu a dispărut
După patru ani, problema n-a dispărut complet, iar turiștii tot se adună în jurul ursului să-l hrănească, să-l pozeze, „ca la circ”. Primarul crede că asta vine din neaplicarea legii – nici cea națională, nici HCL-ul pe care l-a dat comuna lui.
Îi înțelege și pe jandarmi și pe polițiști: nu pot da amenzi după o filmare, iar turistul, dacă vede mașina autorităților, pleacă repede. Apoi, mai sunt cei care devin recalcitranți când li se spune că nu au voie să hrănească sau să fotografieze urșii.
„Am fost și eu, i-am văzut. Te iau cu: «cine ești tu să-mi dai mie amendă?»”, spune primarul.Zilele trecute, un bărbat a oprit mașina pe Transfăgărășan, pe raza județului Argeș, ca să se fotografieze cu un urs ce urma să fie prins în capcană pentru a fi relocat. S-a apropiat de animal în șlapi și cu copilul în brațe. Bărbatul s-a luat la ceartă cu inspectorii silvici care se ocupau de prinderea ursului și a refuzat să asculte de ei când îi spuneau să se îndepărteze de animal. A fost amendat de jandarmi, iar polițiștii i-au deschis dosar penal pentru ultraj asupra personalului silvic, potrivit ziare.com.
Localnicii, în schimb, știu că nu trebuie să hrănească ursul, ci să se ferească de el. Au înțeles că, dacă-i aruncă o dată o bucată de pâine, îl vor atrage spre comunitatea lor. Mai ales că acum, urșii din zona lor nici nu mai fug de zgomot, au remarcat ei. Cu toate goarnele pe care le au și oricât ar bate cu lingurile în cratițe ca să-l sperie, ursului nu-i mai pasă, spun arefenii. „Vin unde e zgomot și lumină, că acolo știu că găsesc mâncare”, povestește o localnică. Un urs a vizitat-o chiar cu două zile înainte de scurta noastră discuție de pe uliță, din august. Și cu alte câteva zile înainte de aceea. Nu a mai apucat să-i ia porcii din grajd pentru că l-au speriat câinii pe care-i ține în curte paznici, însă doar anul ăsta a pierdut deja două oi și un vițel.
Anul trecut, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a acordat despăgubiri de peste 11 milioane de lei pentru pagubele produse de urs la animalele domestice și în culturile agricole, potrivit Adevărul.
„Vine ursul, cum să nu vină. Mie nu mi-a atacat până acum animalele, dar l-am văzut și ziua pe drum”, povestește un alt localnic.
„România, o grădină zoologică”
„Nu vă dați seama, unde mai există grădini zoologice în Europa decât în România? Există prin țări străine? Nu, că alții n-au permis. România este grădină zoologică”, spune supărat primarul Stoican.
Bucureștiul n-a văzut urși pe stradă, îmi reproșează toți oamenii din primărie când îi întreb cum se raportează ei la legalizarea vânătorii prin cotele de recoltare introduse anul acesta. Nu am habar, îmi spun ei, cum e să te trezești în mijlocul nopții și să vezi pe geam cum se plimbă un animal de 180 de kilograme prin curte, trăgând o oaie după el.
În Arefu, urșii vin neinvitați la nunți și botezuri și dau nas în nas cu copiii când merg la școală.
Comuna Arefu numără vreo 2.000 de locuitori. Anul ăsta, până în august, autoritățile locale din Arefu au făcut șapte rapoarte de intervenție. Urșii au plecat din gospodăriile oamenilor cu 20 de animale, oi, vaci, viței. Sunt cu siguranță mai multe, spune șeful departamentului pentru situații de urgență din primărie, dar unele animale nu sunt crotaliate și atunci oamenii nu mai vin să declare incidentele cu urs.
Contabilul primăriei se adaugă discuției: „E vina ONG-urilor care-i apară pe urși”. E convins că organizațiile neguvernamentale vor să mărească „grădina zoologică România”, de-asta se împotrivesc vânătorii.
Oamenii din Arefu sunt supărați pe turiști, că îi atrag pe urși spre comunitățile lor, și pe stat, că abia acum a restaurat vânătoarea, deși ei se plâng de ani buni că rămân fără animale și culturi. Când îi întrebi de urs, te invită să te găzduiască o noapte, „să vedeți și dumneavoastră cum e să stai cu frica de urs”.
Și primarul Stoican spune același lucru: „Să vină cei care se împotrivesc vânătorii să adopte un urs și să-l ducă acasă la ei”.
În contrapondere, Cristina Lapis, de la sanctuarul Libearty, este convinsă că asociațiile de vânătoare cer tot mai mult dreptul să vâneze, iar ca să justifice, scot în față accidentele, conflictele cu omul și ideea că s-au înmulțit urșii.
Mai multe, pe Snoop.