Sari direct la conținut

„Trebuie să răspundem într-un limbaj pe care Putin îl înțelege”: Ce solicită Occidentului noul ministru de externe polonez

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski si Volodimir Zelenski, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski si Volodimir Zelenski, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Noul șef al diplomației poloneze a cerut miercuri lumii occidentale să doteze Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune care să îi permită să răspundă la loviturile masive ale Rusiei „într-un limbaj pe care să îl înțeleagă și Putin”, transmite AFP.

Rusia a efectuat marți noi lovituri aeriene masive împotriva Ucrainei, provocând moartea a cel puțin cinci civili și rănirea a 130 de persoane, în principal la Kiev și Harkov, potrivit autorităților ucrainene, care fac apel constant la aliații lor occidentali pentru mai mult ajutor militar.

„Ar trebui să răspundem ultimului asalt asupra Ucrainei într-un limbaj pe care (președintele rus Vladimir) Putin îl înțelege: prin întărirea sancțiunilor pentru ca el să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și prin oferirea la Kiev de rachete cu rază lungă de acțiune care să-i permită să elimine siturile de lansare și centrele de comandă rusești”, a scris Radoslaw Sikorski pe platforma de socializare X, într-o postare în limba engleză.

Polonia este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în Europa, în pofida unei faze de răcire dintre Varșovia și Kiev în ultimele luni din cauza unor dispute comerciale.

Aflat în funcție de la jumătatea lunii decembrie, ca parte a noului guvern proeuropean al Poloniei, Sikorski a făcut prima sa călătorie în străinătate la aliatul său ucrainean chiar înainte de Crăciun, pentru a semnala sprijinul continuu al Poloniei.

El a profitat de ocazie pentru a face apel la Uniunea Europeană și la Statele Unite să își „mobilizeze” economiile și resursele de producție pentru a înarma Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro