Sari direct la conținut

Trei avocați ai lui Navalnîi, fostul lider al opoziției mort în închisoare, judecați în Rusia pentru „extremism”

HotNews.ro
Trei avocați ai lui Navalnîi, fostul lider al opoziției mort în închisoare, judecați în Rusia pentru „extremism”
Trei avocați ai lui Navalnîi judecați în Rusia pentru „extremism”. FOTO: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Trei avocați care l-au reprezentat pe Aleksei Navalnîi – Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin au fost acuzați de transmiterea unor mesaje ale liderului opoziției către aliații săi, conform The Guardian.

Un proces în care trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi sunt acuzați de „extremism” a început joi în regiunea Vladimir, la est de Moscova.

Navalnîi a murit în februarie, în circumstanțe neclare, într-o colonie penitenciară arctică, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru conducerea unei organizații „extremiste”. De la moartea acestuia, Rusia a început o campanie împotriva susținătorilor liderului opoziției și familiei sale, majoritatea aflați acum în exil în afara țării.

Au fost arestați jurnaliști care încercau să scrie și să ofere publicului mai multe informații despre caz. Iar soția sa, Iulia Navalnaia, a fost trecută pe lista neagră, fiind catalogată drept teroristă și extremistă de către statul rus.

La procesul de joi, cei trei au fost fotografiați într-o cușcă de metal destinată inculpaților. Judecătorul a acceptat ulterior cererea acuzării de a muta sesiunea în spatele ușilor închise, îndepărtând spectatorii și jurnaliștii din sală.

Cei trei avocați au fost arestați în octombrie 2023, fiind acuzați de aparținere la un grup „extremist”. Pedeapsa maximă pentru această faptă este de șase ani.

Anchetatorii susțin că avocații au fost mesagerii lui Navalnîi și că au transmis informații de la liderul opoziției către asociații săi pentru a-l putea ajuta să-și continue activitatea politică din spatele gratiilor.

După arestarea celor trei din octombrie 2023, echipa lui Navalnîi a susținut că demersul a fost de fapt o încercare a statului rus de a-l izola complet pe acesta în închisoare.

La audieri, unul dintre acuzați, Igor Sergunin, și-a mărturisit vinovăția. Ceilalți doi au negat toate acuzațiile.

INTERVIURILE HotNews.ro