Sari direct la conținut

Trei drone rusești „au trecut granița în România” în timpul unui atac, susține șeful Forțelor Aeriene ucrainene

HotNews.ro
Dronă Shahed folosită de ruși în războiul din Ucraina. FOTO: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia
Dronă Shahed folosită de ruși în războiul din Ucraina. FOTO: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat joi că trei drone de atac lansate în timpul nopții de Rusia împotriva Ucrainei au trecut granița Ucrainei în România, potrivit Reuters. HotNews.ro a solicitat MApN un punct de vedere despre aceste informații.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 25 de drone de atac rusești din 38 lansate în timpul nopții, a declarat joi șeful forțelor aeriene ucrainene.

„Aseară, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odesa și centrul Ucrainei”, a spus generalul Mikola Oleșciuk.

Șeful forțelor aeriene a spus că alte trei drone „s-au pierdut după ce au trecut granița de stat cu România”, dar nu a dat mai multe detalii.

Teritoriul României se află la doar câteva sute de metri de portul ucrainean dunărean Ismail, în regiunea Odesa, care a fost atacat de drone pentru a doua noapte consecutiv, notează Reuters.

Locuitorii din nordul județului Tulcea au fost alertați din nou în timpul nopții privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, un mesaj RO-Alert fiind emis de către autorități.

Kievul, vizat de atacul rusesc

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a declarat că două persoane au fost rănite când resturi de dronă au lovit o casă din districtul Ismail.

Autoritățile din capitala ucraineană Kiev și din regiunea Jîtomir au anunțat că și aceste zone au fost vizate de atacul rusesc din timpul nopții.

Guvernatorul regional din Jîtomir a spus că sistemele de apărare aeriană au lovit peste noapte majoritatea celor 10 ținte aeriene, dar resturile de drone au deteriorat 10 case private și o instalație de infrastructură.

Șeful administrației militare a Kievului, Serhii Popko, a spus că dronele au atacat capitala din diferite direcții, dar toate au fost distruse de forțele de apărare aeriană la apropiere.

Popko a mai declarat că nu s-au raportat pagube sau victime în Kiev.

Autorităţile au emis şi în noaptea de marţi spre miercuri un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii.

MApN a precizat că două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene şi că a dispus măsuri pentru efectuarea de cercetări în teren, în proximitatea localităţii Plauru, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul naţional. Nu a fost anunţată găsirea niciunui astfel de obiect.

INTERVIURILE HotNews.ro