Sari direct la conținut

Alertă aeriană în Tulcea după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă. Reacția Ministerului român al Apărării

HotNews.ro
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Autorităţile au emis, în noaptea de marţi spre miercuri, un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă, transmite News.ro. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii. Avertizarea, emisă după ce rușii au atacat portul ucrainean Ismail, care se află la aproximativ 15 kilometri în linie dreaptă de municipiul Tulcea.

Două avioane de luptă F-16 au fost ridicate de la sol de Forțele Aeriene Române în timpul nopții, după ce Rusia a lansat un nou atac cu drone care au vizat „obiective din Ucraina”, în apropiere de frontiera cu țara noastră, a informat MApN printr-un comunicat de presă. O echipă a ministerului caută posibile resturi de vehicule aeriene fără pilot într-o localitate tulceană aflată peste Dunăre, la 300 de metri de Ismail, orașul din țara vecină vizat de loviturile Moscovei.

Moscova a atacat cel mai mare port al Ucrainei aflat la Dunăre.

Un atac cu drone rusești în cursul nopții a avariat infrastructura portuară și o clădire rezidențială, rănind trei persoane, în orașului portuar Ismail din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale, citate de Reuters.

Oficialii ucraineni din Ismail au declarat pe Facebook că salvatorii lucrează pentru a înlătura consecințele atacului.

Localităţile în care a fost emis mesajul Ro-Alert sunt: Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăţei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C A Rosetti, Sulina, potrivit ISU Tulcea, relatează News.ro.

„În cursul nopţii trecute, în jurul orei 02:20, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-alert pentru zona de Nord a judeţului Tulcea, prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina. Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a judeţului Tulcea”, a transmis, miercuri, ISU Tulcea.

Sursa citată a precizat că scopul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare.

„Trebuie să urmărească indicaţiile din mesaj şi nu trebuie să intre în panică. Structurile de apărare a teritoriului ţării, dar şi cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru şi, încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federaţiei Ruse”, a mai transmis sursa citată.

Pompierii precizează că au fost 10 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 privind sunetul produs de explozii.

„Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii, dar au fost şi apeluri prin care cetăţenii solicitau informaţii, iar operatorii dispeceratului din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”DELTA” al judeţului Tulcea le-au oferit toate informaţiile solicitate pentru a înţelege că ceea ce aud se întâmplă pe teritoriul ucrainean”, se mai arată în comunicatul ISU Tulcea.

Potrivit instituţiei, la ora 03:46, alertă aeriană a încetat.

INTERVIURILE HotNews.ro