Sari direct la conținut

Trei partide au gandit noi sisteme electorale

HotNews.ro

PNL, PSD si PC sunt singurele partide care au depus, de-a lungul timpului, initiative legislative pe tema schimbarii sistemului electoral. Fiecare formatiune politica are, insa, o viziune diferita despre ce inseamna asa-numitul vot uninominal. Cea mai radicala schimbare e propusa de PSD, care vrea ca fiecare senator si deputat sa fie votat direct.

Proiecte liberale

Potrivit bazei de date a Senatului, reprezentantii PNL au avut doua initiative legislative majore prin care cereau schimbarea sistemului electoral.

Una dintre ele le apartine lui Paul Pacuraru si Alexandru Ioan Mortun, a fost depusa in 1998 si respinsa de Senat in 2002, dupa ce nici Guvernul nu a avizat-o favorabil.

    Prevederi:

– alegerea deputatilor in continuare pe liste.

– alegerea senatorilor prin vot majoritar cu doua tururi de scrutin.

– norma de reprezentare: 70.000 de persoane pentru deputati si 160.000 pentru senatori.

– candidaturile pentru Senat se depun doar de catre partide, formatiuni politice sau coalitii ale acestora.

– o persoana poate candida intr-o singura circumscriptie electorala, fie pe listele pentru Camera Deputatilor, fie uninominal pentru Senat. In caz contrar, candidatura e nula.

– turul doi, in cazul alegerilor pentru Senat, are loc in duminica imediat urmatoare primului tur.

– formatiunea care l-a propus pe candidatul pentru Senat trebuie sa treaca pragul electoral pentru ca acesta sa fie validat in functie.

O alta initiativa a fost depusa tot in 1998, de liberalii Tiberiu Vladislav si Emil Tocaci, fiind clasata in 2000.

    Prevederi:

– scrutin pe lista, cu un singur vot preferential si candidaturi independente – se aplica stampila in patrulaterul cu numele si prenumele candidatului preferat, aflat intr-o lista alcatuita de partidul din care face parte.

– formatiunea care l-a propus pe candidatul pentru Senat trebuie sa treaca pragul electoral pentru ca acesta sa fie validat in functie.

– restul candidatilor de pe listele partidelor sau coalitiilor care au trecut pragul electoral devin supleanti, in ordine descrescatoare numarului de voturi obtinute.

Proiectul PSD

Parlamentarii fostului partid de guvernamant au finalizat in 2005 un nou proiect de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Initiatorii sunt deputatii Ioan Bivolaru, Ion Calin, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Iulian Manda, Alexandru Mazare, Eugen Nicolicea, Constantin Nita, Ioan Mircea Pascu, Victor Ponta, Viorel Pupeza, Daciana Sarbu, Vasile Soporan, Aurelia Vasile, Valeriu Zgonea si senatorii Ion Florescu, Ion Radoi si Doru Ioan Taracila.

Initiativa celor 18 a fost respinsa de Senat si a intrat in procedura legislativa la Camera Deputatilor in mai 2006, o data cu infiintarea Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Electoral, acolo unde se afla si acum.

    Prevederi

– vot majoritar cu doua tururi de scrutin atat pentru Camera Deputatilor cat si pentru Senat.

– fiecare formatiune poate avea un singur candidat pentru fiecare camera legislativa in fiecare circumscriptie electorala uninominala.

– norma de reprezentare: 75.000 de persoane pentru Camera Deputatilor si 150.000 pentru Senat.

– delimitarea de circumscriptii electorale uninominale in functie de norma de reprezentare, astfel incat doua circumscriptii alaturate pentru Camera Deputatilor reprezinta o circumscriptie pentru Senat.

– o persoana poate candida intr-o singura circumscriptie electorala, fie pentru Camera Deputatilor, fie pentru Senat. In caz contrar, candidatura e nula.

– in cazul in care, in primul tur de scrutin, nici un candidat nu obtine 50% plus unu din voturile valabil exprimate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, in duminica imediat urmatoare.

– fostii prefecti sau subprefecti pot candida doar daca demonstreaza ca au demisionat din functie cu cel putin sase luni inainte.

Proiectul conservatorilor

Cateva luni mai tarziu decat reprezentantii PSD, 31 de parlamenatari ai Partidului Conservator au depus si ei o initiativa legislativa pe aceeasi tema.

Proiectul a fost asumat de deputatii Florea Voinea, Sergiu Andon, Lia Ardelean, Dumitru Becsenescu, Bogdan Ciuca, Renica Diaconescu, Constantin Faina, Damian Florea, Stefan Glavan, Romeo Hanganu, Eduard Hellvig, Gratiela Iordache, Pantelimon Manta, Andrian Mihei, Bogdan Pascu, Daniela Popa, Nicolae Popa, Ionica Popescu, Constantin Tudor, Ioan Tundrea, Silvia Ciornei, George Copos, Sabin Cutas,

Constantin Gheorghe, Corneliu Pascu, Irinel Popescu, Ilie Stoica, Codrut Seres, Radu Terinte, Gavrila Vasilescu si Dan Voiculescu.

Si acesta a fost respins de Senat si a ajuns la Cmera Deputatilor, fiind, din mai 2006, pe masa Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Electoral.

    Prevederi

– vot majoritar cu un tur de scrutin pentru Senat.

– un numar de mandate de deputati egal cu cel al Camerei Deputatilor – ales prin vot majoritar cu un tur de scrutin.

– restul de deputati se aleg prin scrutin pe lista.

– norma de reprezentare: 70.000 de persoane pentru deputati si 160.000 pentru senatori.

– numarul de circumscriptii electorale uninominale in fiecare judet este egal cu numarul de senatori in judetul respectiv.

– nu se admit candidaturi atat pe liste cat si uninominal.

– presedintele Romaniei poate candida ca si independent pe lista pentru Camera Deputatilor a unei formatiuni politice doar daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului sau. In cazul in care este ales deputat, este obligat sa renunte la presedintie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro