Sari direct la conținut

Trupele israeliene au fost la un pas de a-l captura pe liderul Hamas, Yahya Sinwar

HotNews.ro
Yahya Sinwar, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
Yahya Sinwar, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Generalul de brigadă Dan Goldfuss, comandantul în exerciţiu al diviziei a 98-a a Forţelor de apărare israeliene (IDF), a dezvăluit într-un interviu pentru postul de televiziune israelian Channel 12 că trupele sale au fost cât pe ce să-l captureze pe Yahya Sinwar, actualul lider al grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, considerat „creierul” atacului sângeros din 7 octombrie împotriva Israelului, scrie Agerpres.

„Am fost într-adevăr foarte aproape de asta. Pătrunseserăm în complexul său subteran. Abia fugise”, a declarat Goldfuss.

La insistenţele jurnaliştilor de a face precizări, el adăugat: „Am găsit acolo mulţi bani. Cafeaua lui era caldă încă. Arme erau împrăştiate peste tot”.

Potrivit generalului, soldaţii au sosit „literalmente la câteva minute” după plecarea lui Sinwar.

Această dezvăluire subliniază în ce măsură armata israeliană a fost aproape să pună mâna pe unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, notează i24News.

În cursul interviului a fost arătată o fotografie a lui Sinwar într-un tunel din Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, datată 10 octombrie 2023, ilustrând întinderea reţelei subterane utilizate de Hamas.

Yahya Sinwar, numit în urmă cu o săptămână noul lider al Hamas, a pus la cale cel mai sângeros atac asupra evreilor comis într-o singură zi de la Holocaust încoace, după ce nu şi-a ascuns dorinţa de a lovi puternic Israelul, ţara care l-a ţinut închis aproape jumătate din viaţa sa de adult, notează Reuters.

Numirea lui Sinwar în fruntea organizației, a venit după ce Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran într-un atac atribuit Israelului.

Acest asasinat, împreună cu uciderea de către Israel a unui comandant militar de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, într-un atac asupra Beirutului au amplificat îngrijorările că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis să îl „găsească” pe noul șef al Hamas, Yahya Sinwar, și să îl elimine, conform AFP.

INTERVIURILE HotNews.ro