Sari direct la conținut

Turneul Național Bella Ciao va avea loc în perioada 11-15 noiembrie în marile orașe din România

HotNews.ro
​Turneul Național Bella Ciao va avea loc în perioada 11-15 noiembrie, Foto: ​Turneul Național Bella Ciao
​Turneul Național Bella Ciao va avea loc în perioada 11-15 noiembrie, Foto: ​Turneul Național Bella Ciao

După succesul avut în cadrul Festivalului Dilema Veche 2016, organizatorii au decis să prezinte în toate zonele istorice din România turneul Bella Ciao. Acesta va avea loc în perioada 11-15 noiembrie 2023 în următoarele orașe: Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași.

„De la balcoane până în piazza: Bella Ciao este imnul libertății și al speranței. A răsunat de la balcoanele și ferestrele orașelor noastre atunci când a trebuit să intrăm în carantină de la o zi la alta”, așa descrie decanul scenei folclorice italiene Riccardo Tesi noua relevanță a cântecului celebru în întreaga lume în perioada de izolare, când Corona a ținut Italia în priză – dar oamenii s-au liniștit unii pe alții trimițând în fiecare seară semne de viață muzicale.

Bella Ciao spune o alta poveste a Italiei

Programul de concert Bella Ciao este aproape la fel de celebru ca și cântecul: în 1964 a fost senzația Festivalului de la Spoleto, impulsul și punctul de plecare al renașterii folclorului italian. Ca o pictură muzicală a poporului italian, cântecul spune o altă poveste a Italiei, a iubirii și a muncii, a religiei și a sărbătorilor, a protestului și a rezistenței.

În 2015, Riccardo Tesi și ansamblul său au obținut un succes surpriză cu albumul aniversar Bella Ciao, care a fost prezentat de atunci în numeroase concerte și pe scenele unor festivaluri din întreaga Europă.

Partea a doua urmează în 2021: Unii dintre cei mai distinși cântăreți și muzicieni italieni, din Toscana și Umbria, Sardinia și Puglia, pornesc din nou într-o nouă călătorie în A Sud di Bella Ciao, savurând limbile și dialectele patriei lor, explorându-i peisajele și melodiile. Din punct de vedere muzical, de data aceasta călătoresc mai ales în sudul Italiei, cu toate contradicțiile sale, de la poezia lirică a baladelor de dragoste la tarantella și energia aspră a cântecelor de protest, vechi și noi.

A Sud di Bella Ciao se concentrează pe o comoară demult uitată, unde istoria se amestecă cu magia și legenda, unde ritualul înnobilează lumea țărănească, unde senzualitatea întâlnește greutățile.

Line Up:

  • Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Ginevra Di Marco – voce
  • Nando Citarella – voce, tamburină, chitarra battante
  • Alessio Lega – voce, chitară
  • Maurizio Geri – voce, chitară
  • Francesco Savoretti – percuție
  • Claudio Carboni – saxofon
  • Riccardo Tesi – acordeon, aranjamente și direcție muzicală

​Parteneriat media

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro