TVA pe CSM (de Traian Ungureanu)
In ciuda artezienei de masuratori pe eurocapitole, Romania are in fata o singura problema: putem trai pe calapod occidental? Parametrii sint secundari. Priza de viata e totul.
Acest fel de asezare a societatii nu se construieste din fragmente, ci din raporturi. Din acele relatii si fapte care nu pot fi subventionate, caci sint convingerile unei societati despre ea insasi. Unii au invatat sa creada in coordonare si respect colectiv – acest fel de a proiecta se numeste Occident.
Altii cred in clipa de fata, pe care o forteaza prin aliante de haita – acest fel de a profita se numeste Rasarit. Romania incearca sa treaca dintr-o tabara in alta, pe baza unui program formal, administrat de Uniunea Europeana. Experimentul a avut mai mult succes decit s-ar putea crede.
Momite de fonduri fabuloase si silite, uneori, de consecintele propriei demagogii, guvernele Romaniei au inaintat, lent, dar au inaintat. Din formal in formal, spre primul graunte de continut. Insa problema pe care Romania o survoleaza, cu oarecare abilitate formala, abia urmeaza: eliberarea de iluzii, sinceritatea si efortul.
Aceste cuvinte nu apar in Raportul Comisiei Europene. Locul lor e ocupat de realitatile economice si juridice corespunzatoare. Toate spun acelasi lucru: autoritatile romane nu au de rezolvat „diverse probleme“, ci trebuie sa sprijine aparitia adevarului in economie si justitie.
Aceasta revolutie e, adesea, confundata cu nume de persoana sau cu o luna-doua de sprint. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, are faima unui erou. E o reputatie meritata si o anomalie. In clipa in care Macovei va inceta sa mai faca figura de miracol si va deveni regula de comportament administrativ, lucrurile se vor rezolva. Pina atunci, va trebui sa moara un sistem. El e adevarata tinta.
Nu agentiile agrare, calitatea alimentelor sau mistica TVA. Pasajul-cheie in Raport e descrierea Consiliului Superior al Magistraturii, cu jumatate din membri suspecti sau slujbasi in mai multe locuri. Alaturi de alti magistrati si de parlamentari din toate partidele, CSM apara o stare de fapt, din care are de cistigat o retea, nu o societate. Daca trebuie pus TVA pe ceva, atunci clientul e CSM.
Ambasadorul american Nicholas Taubmann a vorbit la Academia de Studii Economice, in ziua in care a fost publicat Raportul Comisiei Europene. Discursul a trecut neobservat. Poate pentru ca ambasadorul a vorbit pe sleau despre tema de fond. Tema cu care lupta, pe post de erou national, Monica Macovei. Tema vizibila printre rindurile Raportului european. Rasaritul nu se face Occident de bunavoie.
Coruptia de stat se pedepseste in inchisorile de stat – a sugerat ambasadorul. Bilantul Romaniei, dupa 16 ani de lupta acerba? Mii de anchete si puneri sub acuzare. Condamnari: zero. Nici una. Nimic. Acest gol nu e un accident, ci capodopera unei culturi. A unei contraculturi. Statul si functiile sale sint rente care imbogatesc ocupantul si opresc mersul economiei. Statul nu are cuvint.
Contractele nu au valoare. Viata publica e dominata de nesiguranta. Informatiile sint neclare, zvonurile au putere, iar relatiile fac totul. Fiecare guvern e o agentie de foloase. In loc sa inlesneasca viata economiei si sa garanteze echilibrul Justitiei, statul face afaceri sau e folosit in afaceri. Rezultatul e productia curenta de subdezvoltare.
Raminem cu 228 de kilometri de autostrada, dar lungim coada la emigratie. Populatia Romaniei se va ingusta pina la 16 milioane, in 2050. Pe coama acestui declin creste o politica economica irationala si se intareste o Justitie de clan. Banii omului de rind se duc in consum, statul prapadeste fonduri de asistenta, judecatorii rumega procedura.
In secret, lumea politica se imbogateste si se simte multumita. E bine in Rasarit! Lumea economica se resemneaza cu rolul de patrie a miinii de lucru ieftine. Pentru Occident. Magistratii arbitreaza, tifnos, regresul. La un loc, aceste probleme, care se numesc, oficial, economie si justitie, sint o singura trasatura de mentalitate. Ea e problema numarul unu a tarii.