Sari direct la conținut

​Ucraina anunță obţinerea a 12 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: president.gov.ua
Volodimir Zelenski, Foto: president.gov.ua

Ucraina, care nu a primit până acum nicio doză de vaccin anti-Covid-19, a anunţat vineri că a obţinut confirmarea livrării a 12 milioane de doze de vaccin produse de AstraZeneca şi Novavax, informează AFP și Agerpres.

„S-a ajuns la un acord cu privire la livrarea de vaccinuri dezvoltate” de grupul britanic AstraZeneca şi de cel american Novavax, fabricate de Indian Serum Institute, a anunţat într-un comunicat preşedinţia ucraineană.

„12 milioane de doze sunt un semnal bun din partea partenerilor noştri”, a salutat promisiunea livrării preşedintele Volodimir Zelenski, citat în comunicatul de presă.

Recent, şeful statului ucrainean a vorbit public despre dificultatea de a avea acces la vaccinuri şi a cerut ajutorul UE în acest sens.

Contractele „vor fi semnate în următoarele zile”, iar primele livrări sunt aşteptate în februarie, a anunţat pe Facebook ministrul sănătăţii, Maksim Stepanov.

Cele 12 milioane de doze se vor adăuga altor 8 milioane pe care Ucraina urmează să le primească anul acesta ca parte a programului ONU Covax, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Yulia Mendel.

Guvernul de la Kiev a fost puternic criticat de opoziţia pro-occidentală pentru că nu a reuşit să încheie contracte directe cu producătorii occidentali pentru a obţine mai devreme vaccinurile.

Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, a înregistrat până acum aproape 1.2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 23.000 de decese.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din ucraineni, între 52% şi 56%, au declarat că nu sunt pregătiţi să se vaccineze, potrivit unui sondaj recent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro