Sari direct la conținut

Ucraina confirmă că Serghei Mironov, apropiat al lui Putin, a răpit o fetiță ucraineană și i-a schimbat identitatea și locul nașterii

HotNews.ro
Serghei Mironov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Serghei Mironov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț, a confirmat că familia deputatului rus Serghei Mironov a adoptat ilegal un copil ucrainean răpitdintr-o casă de copii din Herson și i-a schimbat identitatea, relatează Kyiv Independent.

Se pare că tutorele surorii copilului l-a contactat pe Lubineț, cerându-i să o găsească pe fata răpită, deoarece dorește să obțină și custodia ei.

Copilul, care se numea Margarita Prokopenko, a fost unul dintre cei 48 de copii care au dispărut de la Căminul Regional de Copii Herson când forțele ruse au preluat controlul asupra orașului, potrivit unei investigații BBC publicată pe 23 noiembrie.

După cum a dezvăluit ancheta, Margarita a fost dusă atunci din Hersonul ocupat în Rusia de către Inna Varlamova, soția lui Serghei Mironov, liderul Partidului Rusia Justă și un aliat ferm al dictatorului rus Vladimir Putin.

Mai târziu, Varlamova și Mironov au adoptat-o ​​pe Margarita, care a primit cetățenia rusă și a fost redenumită Marina Mironova, a scris BBC. Se presupune că a fost schimbat și locul ei de naștere, din Herson, Ucraina, în Podolsk, Rusia.

Potrivit lui Lubineț, acesta este primul caz înregistrat de schimbare a identității unui copil ucrainean adoptat ilegal de un cetățean rus.

IStories, care a făcut de asemenea o anchetă cu privire la povestea Margaritei, a numit-o „primul caz documentat de adopție a unui copil ucrainean de către un politician rus de acest rang”.

Margarita are o soră în vârstă de șase ani care locuiește cu acel tutore, care l-a contactat pe Lubineț, și un frate în vârstă de trei ani, despre care nu se știe unde se află, a adăugat comisarul. Potrivit BBC, fratele Margaritei a fost și el răpit din casa de copii Herson de oficiali ruși.

„Adopția copiilor ucraineni în Federația Rusă este ilegală. Conform legislației internaționale și naționale, pentru ca străinii să adopte un copil ucrainean, este necesar să se înștiințeze Ucraina și să obțină consimțământul pentru adopție”, a scris Lubineț.

„Cu toate acestea, Rusia încearcă să ocolească acest lucru și acordă forțat cetățenia rusă copiilor ucraineni, ceea ce este și o infracțiune! Transferul forțat al copiilor dintr-un grup etnic în altul este genocid!”

Acuzațiile împotriva lui Mironov sunt în concordanță cu acuzațiile potrivit cărora parlamentarii ruși au jucat un rol esențial în luarea forțată a mii de copii din Ucraina.

În martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Separat, instanța a emis mandate pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro