Sari direct la conținut

Ucraina: Ministrul adjunct al apărării anunţă recucerirea localităţii Andriivka, la sud de Bahmut, dar armata infirmă

HotNews.ro
satul Andriivka a fost sub ocupatie rusa in primele luni ale invaziei, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
satul Andriivka a fost sub ocupatie rusa in primele luni ale invaziei, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a anunţat joi că forţele Kievului au recucerit localitatea Andriivka, situată la sud de oraşul devastat Bahmut pe frontul de est, una din axele contraofensivei dificile desfăşurate din iunie de trupele ucrainene, potrivit AFP şi Reuters.

„Andriivka este a noastră. Ne securizăm poziţiile”, a scris pe Telegram Hanna Maliar, adăugând că luptele continuă în acest sector şi în zonele învecinate, în apropiere de Bahmut.

„Declaraţia este eronată şi prematură”

La scurt timp însă, Brigada a III-a de asalt, implicată direct în luptele din zona respectivă, a dezminţit declaraţia ministrului adjunct al apărării, afirmând că „este prematur de anunţat recucerirea Andriivkăi”, în regiunea Doneţk, au transmis numeroase media ucrainene, între care postul de televiziune Kanal 24, citează Agerpres.

„Declaraţia despre capturarea localităţii Andriivka este eronată şi prematură. În acest moment se duc lupte serioase şi grele în zonele Kleşceevka şi Andriivka”, a indicat brigada într-un mesaj pe Telegram.

În declaraţia sa, Maliar a mai spus că „pe flancul de nord, inamicul încearcă să recupereze terenul pierdut”. „Pe flancul sudic, facem progrese”, a afirmat ea, referindu-se tot la sectorul Bahmut.

Rusia lansează în fiecare săptămână între 4.000 şi 5.000 de atacuri în partea de sud a frontului încercând să recupereze teritoriul eliberat de Ucraina, dar cu toate acestea nu reuşeşte să preia iniţiativa în această parte a frontului, a subliniat Maliar, citată de EFE şi Ukrainska Pravda.

„Doar pentru că ruşii sunt în defensivă nu înseamnă că nu atacă”, a spus ea, adăugând că forţele ruse folosesc „sute de mii de obuze” în aceste atacuri, care până acum se pare că nu au dat rezultatele scontate.

Ministrul adjunct al apărării a explicat că „sudul reprezintă frontul principal” al contraofensivei ucrainene. „Noi avansăm, iar ei sunt în defensivă”, a spus Maliar.

„Ruşii nu vor să părăsească localităţile eliberate de Ucraina”, a constatat politicianul ucrainean cu privire la încercările forţelor Moscovei de a recuceri locuri precum Robotîne, în regiunea Zaporojie din sud-estul ţării, o localitate cucerită recent de forţele ucrainene şi asupra căreia ruşii lansează noi asalturi, încercând să recâştige poziţiile pierdute.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă lentă destinată să respingă forţele ruse în estul şi sudul ţării, dar se confruntă cu linii defensive puternice constituite din tranşee, câmpuri de mine şi capcane antitanc.

Până în prezent, această operaţiune s-a soldat doar cu recucerirea câtorva sate, însă, în ultimele săptămâni, presiunea ucraineană s-a intensificat, în special pe frontul de sud, cu capturarea satului Robotîne, în direcţia oraşului Tokmak, un punct logistic important pentru forţele ruseşti.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro