Sari direct la conținut

UE a aprobat reguli mai stricte pentru sectorul bancar

HotNews.ro

Uniunea Europeana a aprobat reguli mai stricte pentru banci, in intentia de a le face mai sigure si pentru a elimina nevoia de ajutoare financiare din partea statelor, pe viitor, relateaza BBC.

UE doreste sa faca sectorul bancar mai rezistent la socurile financiare, Consiliul pentru Afaceri Economice si Financiare dandu-si acordul politic pentru reguli mai stricte care sa reglementeze activitatea bancilor si a firmelor de investitii.

Regulile urmeaza sa fie discutate in Parlamentul European si se asteapta ca acestea sa intre in vigoare incepand cu sfarsitul lunii iunie.

Aceste noi reguli doresc sa creasca stabilitatea financiara si sa pregateasca mai bine bancile in gestionarea riscurilor si in absorbirea socuri similare celor din ultimii ani.

In acelasi timp, acestea vor contribui la o crestere economica sustenabila, asigurand o continuitate a fluxurilor de creditare spre economia reala si prin introducerea de reguli armonizate cerute de piata unica.

Propunerile (un regulament si o directiva) vor introduce in legislatia europeana un set cuprinzator de standarade internationale, cunoscut drept „Acordul Basel III”.

Se asteapta ca UE sa fie prima regiune din lume care adopta masurile dezvoltate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancara si aprobate de liderii G20 in anul 2010.

Desi acordul Basel vizeaza doar 120 de banci active la nivel international, legislatia UE se va aplica tuturor celor 8.300 de banci europene.

Conform proiectului legislativ, toate bancile europene trebuie sa detina mai mult capital de calitate („top-quality capital”) pentru a fi capabile sa acopere pierderile neasteptate.

Capitalul comun de rang 1 („common equity tier 1 ” – CET 1) va trebui sa reprezinte 4,5% din riscul ponderat al activelor, in crestere fata de 2% in prezent. In plus, statele membre pot avea posibilitatea de a creste cerintele prudentiale pentru institutiile interne autorizate si a mai multor ponderi asociate riscului.

De asemenea, alaturi de aceste cerinte privind capitalul minim, doua rezerve financiare trebuie sa fie introduse in UE.

In primul rand, bancile trebuie sa mentina o rezerva de conservare a capitalului echivalenta cu 2,5% din valoarea activelor ponderate cu riscul acestora – altfel acestea nu pot plati dividende sau bonusuri.

In al doilea rand, statele membre vor trebui sa stabileasca o rezerva de capital anticiclica facultativa, pentru a evita creditarea excesiva.

Peste aceste doua prevederi, fiecare stat membru poate impune o rezerva pentru riscul sistemic al CET1 asupra sectorului financiar sau a unei parti din acesta, in scopul de a evita riscurile cu un caracter sistemic.

Acest buffer poate fi ridicat pana 3-5% in functie de tipul expunerii, sau chiar mai mult, cu aprobarea Comisiei.

„Compromisul final trebuie sa contribuie la stabilitatea financiara, baza necesara pentru crestere economica si ocupare. Obiectivul general ramane intarirea rezistentei sectorului bancar in UE si asigurarea ca bancile vor continua sa finanteze activitatea economica si cresterea”, a spus comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, citat de BBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro