Sari direct la conținut

UE a aprobat un nou pachet de asistență financiară pentru Republica Moldova

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia
Maia Sandu, Foto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

​Parlamentul European a votat marţi suplimentarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane de euro pentru a ajuta ţara să acopere o parte din nevoile sale de finanţare în 2023, relatează Agerpres.

Eurodeputaţii au aprobat propunerea Comisiei Europene de a acorda guvernului Republicii Moldova sprijinul pentru stabilizarea situaţiei economice a ţării, cu 561 voturi pentru, 43 împotrivă şi 20 abţineri.

Sprijinul, în valoare totală de 45 de milioane de euro sub formă de granturi şi de până la 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, va fi plătit în două tranşe planificate pentru al treilea şi al patrulea trimestru al anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplineşte anumite condiţii.

Acestea includ reforme ale sistemului judiciar, asigurarea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei, precum şi progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unui program macroeconomic al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Problemele economice cu care se confruntă guvernul Maiei Sandu

Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, economia din Republica Moldova s-a diminuat, iar climatul economic incert a afectat negativ investiţiile şi comerţul din ţară.

Criza energetică şi scăderea consumului gospodăriilor şi a investiţiilor au pus o presiune suplimentară asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova. În plus, creşterea bruscă a preţurilor la energie creează niveluri ridicate ale inflaţiei.

„Războiul de agresiune rusesc din Ucraina nu a cruţat pe nimeni şi cu siguranţă nu Republica Moldova. O combinaţie nefericită a războiului, a crizei energetice, a inflaţiei uriaşe şi a scăderii consumului casnic şi a investiţiilor a erodat finanţele publice şi a afectat mijloacele de subzistenţă ale cetăţenilor moldoveni”, a declarat raportoarea Marketa Gregorova, din grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană (Verzi/ALE), citată într-un comunicat al PE.

„Pe lângă toate acestea, influenţa crescândă a Rusiei în această regiune exercită o presiune suplimentară asupra economiei Republicii Moldova. În aceste vremuri dificile de vulnerabilitate economică şi politică, trebuie să ajutăm şi să sprijinim Republica Moldova”, a adăugat ea.

Republica Moldova beneficiază de asistenţă macrofinanciară în curs care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022. După aprobarea sprijinului de către Consiliul UE, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi se va aplica în ziua următoare datei publicării.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro