Sari direct la conținut

UE a avut, în iulie, ocazia să comande mai multe vaccinuri Pfizer/BioNTech, dar a ratat-o. Acum vrea să-și exercite opțiunea pentru 100 de milioane de doze suplimentare

HotNews.ro
Vaccin Pfizer-BioNTech, Foto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Pfizer-BioNTech, Foto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uniunea Europeană va folosi opțiunea sa contractuală de a achiziționa până la 100 de milioane de doze din vaccinul anti-coronavirus Pfizer / BioNTech, în condițiile în care în luna iulie refuzase șansa de a încheia un acord pentru mai multe doze, potrivit unor oficiali europeni și a unui document intern, transmite Reuters.

Decizia vine după ce unele dintre posibilele vaccinuri comandate de UE se lovesc de întârzieri neașteptate în testele clinice, forțând blocul comunitar și alte națiuni bogate să se bazeze pe mai puține companii decât în planul inițial.

Produsul Pfizer/BioNTech, primul vaccin contra Covid-19 aprobat de Occident, este deja administrat în câteva țări – printre care Marea Britanie și SUA – și se preconizează că va fi aprobat și în UE săptămâna viitoare.

Comisia Europeană a decis marți să-și exercite opțiunea din contractul cu Pfizer și BioNTech, de a achiziționa până la 100 de milioane de doze în plus, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei.

Prin acel contract UE a făcut deja o comandă fermă pentru 200 de milioane de doze prin care pot fi imunizate 100 de milioane de oameni.

”Vrem să fim siguri că vom primi mai multe doze pentru că cererea este mare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană are, după Brexit, o populație de circa 450 de milioane de persoane.

Potrivit contractului, cele două firme s-au angajat să livreze rapid, după aprobare, 200 de milioane de doze, la prețul de 15,5 euro bucata, au spus oficiali UE în noiembrie.

Cele 100 de milioane de doze suplimentare vor fi furnizate la același preț, dar calendarul de livrare urmează să fie negociat.

Pfizer și BioNTech au spus că pot produce aproximativ 1,3 miliarde de doze până al finalul anului viitor, dar încearcă să extindă capacitățile de fabricație în condițiile creșterii mari a cererii globale.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro