Sari direct la conținut

UE deschide dialogul cu Armenia pentru liberalizarea regimului vizelor

HotNews.ro
Control pașapoarte aeroport, Foto: Henrik Montgomery / AFP / Profimedia Images
Control pașapoarte aeroport, Foto: Henrik Montgomery / AFP / Profimedia Images

Uniunea Europeană a anunţat luni că a decis să deschidă dialogul pentru liberalizarea vizelor cu Armenia, ministrul de externe de la Erevan spunând că este vorba de o „piatră de hotar” pentru relațiile dintre blocul comunitar și această țară în mod tradițional aliată Rusiei, relatează Reuters și Agerpres.

Consiliul UE a precizat pe site-ul său că blocul comunitar a decis să deschidă discuţiile privind vizele cu Erevanul, precum şi să ofere 10 milioane de euro ca ajutor armatei armene.

Armenia, situată în Caucazul de Sud, s-a grăbit în ultimele luni să dezvolte legături cu ţările occidentale, pe fondul înrăutăţirii rapide a relaţiilor cu aliatul tradiţional Rusia, pe care oficialii armeni au acuzat-onu a reuşit să o protejeze de vecinul şi rivalul de lungă durată Azerbaidjan.

„Aceasta este o piatră de hotar în aprofundarea parteneriatului dintre Armenia şi UE, bazat pe valori şi principii comune”, a transmis ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, într-un comunicat.

Liberalizarea vizelor le-ar permite armenilor să facă vizite scurte în ţările din interiorul zonei Schengen a UE – care nu are frontiere interne – fără a avea nevoie de viză. Mai multe alte ţări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au primit astfel de regimuri.

În comunicatul său, Consiliul a afirmat că regimul fără vize va fi introdus numai după ce Armenia va îndeplini anumite „criterii de referinţă”. Mass-media armeană a relatat că procesul ar putea dura câţiva ani.

INTERVIURILE HotNews.ro