Sari direct la conținut

Ultimele momente ale lui Shinzo Abe. Ce s-a întâmplat pas cu pas și cum l-au perceput martorii pe asasinul fostului premier

HotNews.ro
Shinzo Abe impuscat in spate, Foto: Captura video
Shinzo Abe impuscat in spate, Foto: Captura video

Ce s-a întâmplat pas cu pas în ultimele momente înainte ca fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe să fie împușcat mortal în spate, în timpul unui discurs din mijlocul mulțumii, așa cum făcuse de decenii.

Reuters a descris ultimele momente ale fostului premier Shinzo Abe pe baza filmărilor și interviurilor cu martori.

Așa cum este tipic în Japonia, unde crimele violente sunt rare și armele sunt puține, securitatea părea să fie lejeră vineri dimineață, în timp ce Abe vorbea într-o intersecție lângă stația Yamato-Saidaiji din orașul Nara.

Drumurile nu au fost blocate și un autobuz și o dubă au trecut prin spatele expus al lui Abe, în timp ce li se adresa celor câteva sute de oameni. Două persoane cu cască pe scutere s-au întors în fața lui. Din interiorul unei mașini care trecea, cineva a făcut cu mâna în semn de recunoaștere al celui mai longeviv premier al Japoniei.

Îmbrăcat într-un sacou de culoare închisă, în ciuda căldurii, Abe făcea apel la mulțime, mulți dintre ei mai în vârstă, să-l realeagă pe Kei Sato, candidat la alegerile pentru camera superioară de duminică. Unii făceau poze cu telefonul sau își ștergeau fața din cauza umidității.

Membrii poliției speciale, echivalentul japonez al serviciului secret, păreau să stea în dreapta și în spatele lui, în timp ce premierul vorbea mulțimii despre reacția lui Sato la pandemie.

„Era genul de persoană care nu căuta motive pentru a nu face ceva”, spunea Abe.

În spatele lui, un bărbat slab îmbrăcat într-un tricou gri și pantaloni cargo bej a pășit pe șosea și a deschis focul cu ceea ce poliția a spus mai târziu că este o armă artizanală, trimițând un nor de fum alb către Abe și mulțime.

Pentru o clipă, Abe a părut neafectat. Bărbatul, identificat drept Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, un fost membru al forțelor maritime ale Japoniei, a tras din nou.

Yamagami „a ieșit de nicăieri în mijlocul drumului ținând un pistol”, a spus omul de afaceri Makoto Ichikawa, care se afla în apropierea gării și își aștepta soția.

„La primul foc nimeni nu știa ce se întâmplă”, a spus Ichikawa. După al doilea foc, Yamagami a fost pus la pământ de poliția specială. Ca majoritatea oamenilor din mulțime, purta o mască.

A fost o pauză de 10-20 de secunde înainte ca Yamagami să fie prins, a spus Takenobu Nakajima, care conduce o companie de tipografie și era acolo pentru a sprijini LDP.

La momentul respectiv, Abe, în vârstă de 67 de ani, zăcea deja la pământ. Înregistrările din presă au arătat cămașa pătată de sânge. Ken Namikawa, primarul orașului Tenri din Nara, a strigat la microfon și a întrebat dacă sunt medici sau asistente în mulțime. O asistentă a venit în fugă și s-a alăturat celor care îl îngrijeau pe Abe.

Cel puțin o persoană a făcut masaj cardiac.

Medicii au spus mai târziu că Abe a murit din cauza pierderilor de sânge provocate de rănile profunde la inimă și în partea dreaptă a gâtului, în ciuda faptului că a primit transfuzii de sânge – peste 100 de unități de sânge – în peste patru ore.

Ichikawa a spus că a fost uimit de expresia feței lui Yamagami în timp ce a tras în fostul premier.

„Era doar o expresie normală”, a spus el.

Abe a spus împușcat în gât și în inimă la ora locală 11:30 (02:30 GMT), a fost declarat decedat la ora locală 17:03 (08:03 GMT).

Cine este Tetsuya Yamagami

Bărbatul care l-a împușcat mortal pe fostul prim-ministru Shinzo Abe vineri nu părea să fie activ din punct de vedere politic, a declarat o sursă potrivit Japan Times.

El locuia într-un apartament din orașul Nara, dar și-a părăsit serviciul în luna mai din motive de sănătate, potrivit persoanei.

Potrivit oficialilor guvernamentali, Yamagami a fost membru în forțele maritime timp de doi ani și nouă luni până în 2005 la baza Kure din prefectura Hiroshima.

În toamna lui 2020, a început să lucreze la o fabrică din regiunea Kansai, potrivit unui oficial din Osaka.

Dar în luna aprilie a acestui an, Yamagami a spus că vrea să renunțe pentru că era „obosit” și a părăsit slujba luna următoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro