Sari direct la conținut

Un atac israelian a ucis doi jurnaliști palestinieni în Gaza / Numărul total al ziariștilor omorâți în războiul Israel-Hamas se apropie de 80

HotNews.ro
Razboi in Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Razboi in Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Un atac aerian israelian asupra unei mașini în apropiere de Rafah, în sudul Gazei, duminică, a ucis doi jurnalişti palestinieni care făceau reportaje, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza și sindicatul jurnaliştilor de acolo, relatează Reuters.

Hamza Al-Dahdouh și Mustafa Thuraya erau amândoi liber profesioniști. Al-Dahdouh lucrase independent pentru Al Jazeera și era fiul șefului corespondenților al postului de televiziune din Qatar în Gaza, Wael Al-Dahdouh. Un al treilea liber profesionist, Hazem Rajab, a fost rănit.

Al Jazeera Media Network a condamnat uciderea celor doi și a spus că a fost un atac deliberat.

„Îndemnăm Curtea Penală Internațională, guvernele și organizațiile pentru drepturile omului și Națiunile Unite să tragă Israelul la răspundere pentru crimele sale odioase și să ceară încetarea țintirii și uciderii jurnaliștilor”, a spus rețeaua într-un comunicat.

Forțele de Apărare Israelului nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la atac sau la afirmația rețelei de televiziune conform căreia cei doi jurnaliști au fost vizați în mod deliberat.

Într-o declarație din 16 decembrie, ca răspuns la moartea unui alt jurnalist Al Jazeera în Gaza, armata israeliană a declarat că „IDF nu a vizat și nu va viza niciodată în mod deliberat jurnaliştii”.

Războiul Israel-Hamas, care a început pe 7 octombrie, a ucis mai mulți jurnalişti. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), un organ de supraveghere internațional, a declarat că până sâmbătă, 77 de jurnalişti și angajați mass-media au fost ucişi – 70 de palestinieni, patru israelieni şi trei libanezi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro