Sari direct la conținut

Un consilier al lui Vladimir Putin și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina și a părăsit Rusia / Cine este Anatoli Ciubais, fost vicepremier al Rusiei

HotNews.ro
Anatoli Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujba la Kremlin, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia
Anatoli Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujba la Kremlin, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin și reprezentantul special al Rusiei pentru climă și-a dat demisia și a părăsit țara din cauza opoziției față de războiul din Ucraina, relatează Bloomberg, citând două surse familiare cu situația.

Ciubais, în vârstă de 66 de ani, este cel mai înalt oficial de la Moscova care și-a exprimat până acum opoziția față de războiul din Ucraina. El a fost unul dintre puținii reformatori din anii 1990 care a rămas în cabinetul lui Vladimir Putin și a menținut relații apropiate cu oficiali din Occident.

Cunoscut drept arhitectul privatizărilor ce au avut loc în Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujbă la Kremlin la mijlocul anilor ’90 și inițial a salutat ascensiunea sa la putere în 2000.

Cine este Anatoli Ciubais, consilierul lui Vladimir Putin care a părăsit Rusia

Putin l-a numit pe Ciubais în posturi de conducere al mai multor companii de stat importante din Rusia iar anul trecut l-a numit reprezentant special pentru climă și dezvoltare durabilă.

Agenția Interfax notează că înainte de a trece în acest post, Anatoli Ciubais a condus Rosnano, o instituție rusească de dezvoltare în domeniul nanotehnologiei, timp de 12 ani.

Înainte de aceasta, el a fost director general al corporației de stat Rosnanotech iar între 1998 până în 2008 a condus societatea pe acțiuni United Energy System of Russia.

În anii ’90, a ocupat funcții înalte în guvern, inclusiv cea de prim-viceprim-ministru, și a fost timp de câteva luni șef al cancelariei președintelui Boris Elțin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit miercuri după-masă o primă reacție față de demisia lui Ciubais în timp ce jurnaliștii de la Kommersant scriu că fostul consilier al lui Putin s-ar afla în Turcia.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro