Sari direct la conținut

Un deputat rus de rang înalt cere o armată profesionistă de șapte milioane de oameni

HotNews.ro
Leonid Sluțky, șeful comisiei pentru politicăî externă din Duma rusă, Foto: Vladimir Fedorenko / Sputnik / Profimedia Images
Leonid Sluțky, șeful comisiei pentru politicăî externă din Duma rusă, Foto: Vladimir Fedorenko / Sputnik / Profimedia Images

Un deputat rus de rang înalt, care a fost implicat într-o serie de negocieri după debutul invaziei în Ucraina, a cerut, luni noaptea, o armată profesionistă de șapte milioane de oameni pentru a se asigura că nu este nevoie de grupuri de mercenari pentru securitatea țării, transmite Reuters.

Parlamentarul Leonid Sluțky, care la începutul celor 16 luni de război a luat parte la negocierile de pace cu Ucraina, a declarat că Rusia are nevoie de o armată contractuală de cel puțin șapte milioane de militari și civili, pe lângă actuala armată de recruți.

„Țara nu are nevoie de PMC-uri (companii militare private) și altele asemănătoare”, a declarat Sluțky, liderul Partidului Liberal Democrat, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Există probleme în armata regulată, dar PMC-urile nu le pot rezolva”, a adăugat el.

La sfârșitul anului 2022, Putin a susținut majorarea dimensiunii armatei până la 1,5 milioane de cadre combatante – inclusiv 695.000 de soldați contractuali – de la 1,15 milioane.

Crearea unei armate contractuale de șapte milioane ar necesita o alocare bugetară uriașă. Economia rusă, paralizată de război și de sancțiunile occidentale, s-a contractat cu 2,2% anul trecut și se așteaptă ca anul acesta să se redreseze doar marginal.

Rusia a fost zguduită de revolta eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute a lui Evgheni Prigojin și a trupelor sale de mercenari Wagner, care au preluat pentru scurt timp controlul unui comandament militar care conduce campania Moscovei în Ucraina, apoi au început un marș spre Moscova înainte de a renunța la rebeliune.

Președintele Vladimir Putin a ținut luni un discurs sfidător, spunând că a lăsat în mod deliberat să dureze atât de mult timp revolta de o zi pentru a evita vărsarea de sânge. El a spus că luptătorii Wagner pot continua să lupte cu armata rusă, să se întoarcă acasă sau să meargă în Belarus.

Atunci când a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, Putin a presupus că va cuceri Kievul în câteva zile, dar războiul este încă departe de a se fi încheiat, multe dintre slăbiciunile armatei ruse și disputele interne cu privire la modul de a conduce campania ieșind în evidență.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro