Un expert ONU recomanda oamenilor sa manance mai putina carne pentru a reduce efectul de sera
Oamenii ar trebui sa manance mai putina carne pentru a reduce efectele incalzirii globale, sustine un expert al Organizatiei Natiunilor Unite. Rajendra Pachauri, care conduce comisia interguvernamentala asupa schimbarilor climatice a ONU (IPCC), va prezenta aceste concluzii in cadrul unui discurs pe care il va sustine luni, la Londra.
Cifrele ONU arata ca productia de carne genereaza mai multe gaze cu efect de sera decat transporturile, desi un purtator de cuvant al Uniunii Nationale a Fermierilor britanici sustine ca emisiile de metan sunt in scadere.
Dr. Pachauri a fost ales recent, pentru doua oara, presedinte al IPCC, organismul care evalueaza evolutiile climatice pentru guvernele lumii.
„Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a estimat ca emisiile directe rezultate din productia de carne reprezinta 18% din totalul gazelor cu efect de sera la nivel mondial”, a declarat expertul, pentru BBC News.
„Vreau sa subliniez ca, intre optiunile luate in calcul pentru reducerea schimbarilor climatice, schimbarea modului de alimentatie trebuie luata in considerare”, a spus el.
Procentul de 18% calculat de FAO ia in calcul gazele cu efect de sera emise pe intregul lant de producere a carnii – defrisarea terenului impadurit, producerea si transportarea ingrasamintelor, combustibilul folosit de vehiculele din industrie, dar si gazele emise de animale in urma digestiei.
Pe ansamblu, transporturile contribuie cu doar 13% in formarea gazelor cu efect de sera din atmosfera.