Sari direct la conținut

Un faimos sportiv din SUA a îndemnat femeile să fie "gospodine", a atacat comunitatea LGBT și avortul. A urmat un val de reacții: "Oribil!"

HotNews.ro
Harrison Butker , Foto: Chris Unger / Getty images / Profimedia
Harrison Butker , Foto: Chris Unger / Getty images / Profimedia

Harrison Butker, jucător al echipei de fotbal american Kansas City Chiefs, a ținut sâmbătă un discurs creștin conservator adresat absolventelor și absolvenților de la Benedictine College. Reacțiile pro, dar mai ales contra s-au întețit în ultimele zile, iar Liga Națională de Fotbal s-a distanțat joi de comentariile sportivului american, în vreme ce o petiție publică cere ca acesta să fie dat afară, scriu CNN, BBC și Associated Press.

Ultimul episod al războiului cultural din SUA are loc chiar în aceste momente, la aproape o săptămână de la discursul neașteptat ținut de Harrison Butker, fotbalist la Kansas City Chiefs, echipa câștigătoare a Super Bowl, la ceremonia de absolvire de la Benedictine College, o mică școală catolică din Atchison, Kansas.

Dincolo de faptul că a numit „luna mândriei”, care sărbătorește comunitatea LGBT, un „păcat de moarte” și a deplâns inițiativele privind diversitatea și egalitatea, Butker a declanșat valuri de critici atunci când a sugerat că femeile se simt mai împlinite căsătorindu-se și având copii decât urmând o carieră, a atacat dreptul la avort și chiar vertilizarea in vitro.

Butker l-a atacat și pe președintele Joe Biden, despre care a spus că permite „moartea copiilor nevinovați”, o referire la susținerea democratului pentru dreptul femeilor la avort.

Liga Națională de Fotbal (NFL) tocmai a anunțat că se distanțează de comentariile lui Butker, în vreme ce criticii au cerut echipei să-l demită pe tânărul de 28 de ani și l-au criticat în mod dur pe acesta pe rețelele sociale.

Ce a spus Butker despre femei

În fața mulțimii de aproximativ 485 de absolvenți, bărbați și femei, Butker a sugerat că realizările unei femei în familie sunt mai valoroase decât orice obiective academice sau profesionale.

„Vreau să vă vorbesc direct și pe scurt, pentru că eu cred că vouă, femeilor, vi s-au spus cele mai diabolice minciuni”, a spus el, potrivit CNN.

„Câte dintre voi stați acum aici, pe cale să treceți această etapă și vă gândiți la toate promovările și titlurile pe care le veți obține în cariera voastră? Este posibil ca unele dintre voi să aibă cariere de succes, dar aș îndrăzni să ghicesc că majoritatea sunteți mai entuziasmate de căsătorie și de copiii pe care îi veți aduce pe lume”, a spus Butker.

Butker și-a lăudat, de asemenea, soția Isabelle, spunând că aceasta „ar fi prima care ar spune că viața ei a început cu adevărat atunci când a început să-și împlinească vocația de soție și de mamă”.

El a adăugat că Isabelle a îmbrățișat „unul dintre cele mai importante titluri dintre toate: cel de gospodină”.

Fotbalistul a atacat „valorile culturale degenerate”

În discursul său, Butker a atacat, de asemenea, fertilizarea in vitro, maternitatea surogat, „valorile culturale degenerate”, „ideologiile de gen periculoase” și „tirania diversității, echității și incluziunii”.

„Țara noastră este condusă de un om care își proclamă în mod public și cu mândrie credința catolică, dar a fost atât de vocal în sprijinul său pentru uciderea de copii nevinovați”, a spus el, făcând referire la președintele Joe Biden și la susținerea acestuia pentru dreptul la avort.

Butker i-a criticat de asemenea pe Biden și pe alți lideri catolici pe care nu i-a numit pentru că „susțin ideologiile de gen periculoase în fața tinerilor din America” – o referire aparentă la drepturile transsexualilor.

Într-un atac la adresa comunităților LGBTQ, Butker i-a încurajat pe absolvenți să aibă o mândrie catolică, dar „nu genul de mândrie a păcatului de moarte care are o lună întreagă dedicată”, cu referire la „Pride month” – „luna mândriei”, care sărbătorește comunitatea LGBT.

Apoi, adresându-se bărbaților din public, fotbalistul i-a sfătuit să „fie neapologetici în masculinitatea lor” și să „lupte împotriva emasculării culturale a bărbaților”.

„Nu a fost cazul unei gafe. A fost un discurs bine pregătit”

Discursul de 20 de minute al fotbalistului a satârnit multe reacții, iar acestea se intensifică: aproape 160.000 de persoane semnaseră până vineri o petiție pentru concedierea tânărului de 28 de ani, scrie BBC.

NFL a emis o declarație miercuri, spunând că comentariile lui Butker nu reflectă opiniile ligii.

„Harrison Butker a ținut un discurs în calitatea sa personală. Opiniile sale nu sunt cele ale NFL ca organizație”, a declarat vicepreședintele Jonathan Beane, responsabilul principal pentru diversitate și incluziune al ligii. „NFL este fermă în angajamentul său față de incluziune, ceea ce nu face decât să facă liga noastră mai puternică”, a spus acesta, într-un moment în care NFL încearcă să își crească publicul feminin.

Chiefs, campionii în exercițiu ai Super Bowl și una dintre echipele de marcă ale NFL, au evitat să se pronunțe, scrie CNN.

Organizația dedicată protejării drepturilor LGBT GLAAD a spus de asemenea că discursul lui Butker este lamentabil, în disonanță cu americanii și reprezintă „o ratare clară”.

Altre reacții de pe rețelele sociale au fost și mai dure.

„Nu a fost cazul unei gafe. A fost un discurs bine pregătit”, a scris editorialistul Sam McDowell în Kansas City Star. „În loc să fie recompensate cu o diplomă în ziua absolvirii, femeile care ascultau în audiență au fost puse să asculte în timp ce el promova rolul de gospodină – nu ca pe o alegere acceptabilă, ci ca pe o datorie a lor în calitate de servitoare a soțului”.

De asemenea, multora nu le-a picat bine că Butker a citat-o pe Taylor Swift, vedeta pop care are o relație cu starul echipei Kansas City Chiefs, Travis Kelce, și care a fost prezentă frecvent la meciurile Chiefs în sezonul trecut, inclusiv la Super Bowl.

Conservatorii aplaudă discursul

Vocile conservatoare au lăudat însă discursul lui Butker pentru că este „100% corect” și pentru că reflectă credința sa profundă de catolic autoproclamată.

Laura Ingraham, prezentatoarea Fox News, este una dintre vocile care l-a lăudat pe fotbalist. „Să îți mărturisești public credința creștină, într-o perioadă în care progresiștii domină mass-media, corporațiile americane, Hollywood-ul și majoritatea universităților? Este nevoie de curaj, pentru că a vorbi deschis poate însemna de fapt că pierzi totul”, a spus Ingraham.

Ingraham a încurajat mai mulți creștini să vorbească. „Dar nu vă fie teamă”, a spus ea.

Și chiar și comedianta Whoopi Goldberg, de orientare liberală convinsă, a apărat dreptul lui Butker de a-și exprima opiniile.

„Acestea sunt convingerile lui și este binevenit să le aibă”, le-a spus ea colegilor de platou din emisiunea The View de pe ABC. „Eu nu trebuie să le cred. Nu-i așa? Nu trebuie să accept”, a adăugat ea.

Mama lui Butker este femeie de știință

Butker joacă pentru Chiefs de șapte sezoane. El a marcat patru lovituri de departajare, în februarie, când Chiefs au învins San Francisco 49ers, cu 25-22, pentru a câștiga Super Bowl.

Înainte de discurs, contul de Instagram al lui Butker era mai degrabă inofensiv: în mare parte fotografii cu ținutele sale din zilele de meci, asociate cu citate din Biblie, fotografii alături de figuri conservatoare și citate creștine, toate întâmpinate de comentarii în general favorabile din partea fanilor.

Acum, aproape fiecare postare recentă de pe contul său primește insulte.

De asemenea, comentatorii și influencerii au reținut o altă informație care pare să fie în contradicție cu viziunea lui Butker asupra lumii.

Mama sa, Elizabeth Keller Butker, este expertă în fizică medicală la Institutul Cancer Winship al Universității Emory din Atlanta și deține, printre alte distincții academice, o diplomă în chimie de la Smith College, un colegiu privat de arte liberale pentru femei din Massachusetts, scrie CNN.

„Ce părere are mama ta despre micul tău discurs, Harrison?”, a întrebat Vicki Chan, doctoriță și creatoare de conținut pe TikTok cu peste 500.000 de urmăritori.

Benedictine College: o școală dintr-o constelație de colegii catolice conservatoare

Benedictine College este un colegiu catolic din Atchison, Kansas, cu o vechime de peste 150 de ani și are un număr de aproximativ 2.200 de studenți.

Instituția face parte dintr-o constelație de colegii catolice conservatoare care își revendică aderența la învățăturile și practicile bisericii – parte a unei mișcări conservatoare mai largi în unele părți ale Bisericii Catolice din SUA.

Dar aici, scrie Associated Press, pot fi găsite manifestări mai tradiționale ale catolicismului, cum ar fi slujba în latină, rugăciuni care țin întreaga noapte și un cod de conduită strict.

Numărul de înscrieri la Benedictine s-a dublat în ultimii 20 de ani și aproximativ 85% dintre studenții săi sunt catolici, potrivit Cardinal Newman Society. Taxa anuală de școlarizare pentru studenții cu normă întreagă este de 35.350 de dolari, dar Benedictine spune că toți studenții săi primesc o formă de ajutor financiar.

Înregistrarea video a ceremoniei la care a vorbit fotbalistul arată cum practic toți absolvenții și spectatorii se ridică în picioare și aplaudă, dar interviurile cu studenții au arătat că reacțiile au fost nuanțate.

Ce spun studenții

ValerieAnne Volpe, în vârstă de 20 de ani, care a absolvit cu o diplomă în artă, l-a lăudat pe Butker pentru că a spus lucruri pe care „oamenilor le este frică să le spună”.

„Mă gândeam la tatăl meu, care a fost și el aici, și cum probabil că aplaudă și este atât de fericit să vadă ceea ce el ar spune că este un bărbat adevărat (reflectând) valorile familiei, o bună educație religioasă și reprezentarea lui Hristos pentru oameni”, a spus ea. „Pur și simplu se poate auzi că își iubește soția. Puteți auzi că își iubește familia”, a spus ea pentru Associated Press.

Kassidy Neuner, în vârstă de 22 de ani, a declarat însă că discursul a fost „puțin degradant” și a dat impresia că doar femeile pot fi gospodine.

„Cred că și bărbații au această opțiune”, a spus Neuner, care va merge către Facultatea de Drept. „Iar a sublinia acest lucru în mod special că asta este ceea ce așteptăm cu nerăbdare în viață pare ca și cum cei patru ani de muncă grea nu au fost cu adevărat importanți”, a adăugat ea.

Elle Wilbers, în vârstă de 22 de ani, care se îndreaptă spre școala de medicină în toamnă, a spus că credința catolică se concentrează pe mame, așa că acea parte a discursului nu a fost surprinzătoare. Ea a fost mai șocată de criticile lui Butker la adresa preoților și episcopilor care „își induc în eroare turmele” și de o glumă care compară luna mândriei LGBTQ+ cu unul dintre cele șapte păcate de moarte.

„Ar trebui să avem compasiune pentru oamenii cărora li s-a spus toată viața că persoana pe care o iubesc…nu este în regulă să iubești acea persoană”, a spus Wilbers. „A fost un fel de șoc”, a spus ea.

O tânără care a spus că se afla în audiență, a subliniat că discursul lui Butker a fost „oribil”.

Tânăra a relatat pe TikTok cum unii studenți, inclusiv ea și prietenii ei, l-au „huiduit” pe Butker, dar, având în vedere mediul conservator al colegiului, discursul a primit un răspuns în mare parte pozitiv. Aproximativ 10-15 femei nu s-au alăturat ovației, iar multe dintre ele au schimbat priviri îngrozite pe tot parcursul discursului, a spus tânăra.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro