Sari direct la conținut

Un fost lider al deputaţilor PSD scapă de o condamnare de 6 ani de închisoare prin decizia Curții Constituționale privind prescrierea faptelor

HotNews.ro
Instanta, Foto: Maren Winter | Dreamstime.com
Instanta, Foto: Maren Winter | Dreamstime.com

Ioan Munteanu, fost lider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, a scăpat de o condamnare de 6 ani de închisoare după ce faptele s-au prescris, a decis miercuri Curtea de Apel București. Munteanu a fost judecat într-un dosar în care a fost acuzat de DNA Ploieşti că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica pentru deblocarea unor plăţi.

În noiembrie 2020, Tribunalul Bucureşti îl condamnase pe Ioan Munteanu la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, pedeapsă anulată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a aplicării deciziilor Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Curtea de Ape București a menţinut decizia tribunalului de confiscare de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro şi 261.373 lei, reprezentând banii traficaţi, scrie Agerpres.

Decizia instanţei este definitivă.

Acuzațiile pe care DNA i le-a adus lui Ioan Muntean

Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2017, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde s-a mutat la Tribunalul Bucureşti în martie 2018.

Procurorii susţin că, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al PSD Neamţ, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa – Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

Conform procurorilor, firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare – alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

DNA susţine că, în schimbul influenţei, fostul deputat a cerut 5% din valoarea contractelor, reprezentând 400.000 euro, bani pe care i-a primit în trei tranşe în perioada 2009-2011.

„În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remişi personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, arată DNA.

Procurorii spun că Ioan Munteanu a primit în mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost viraţi în contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrată de fiica sa, având ca justificare un contract fictiv de prestări servicii.

Întâlnirea în cadrul căreia Ioan Munteanu a pretins procentul de 5% a avut loc într-un hotel din Bucureşti, unde erau cazaţi parlamentarii.

Printre martorii audiaţi la proces s-au aflat omul de afaceri Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

În ianuarie 2018, când era liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu a demisionat din funcţia de deputat, invocând probleme de sănătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro