Sari direct la conținut

Un miliardar care și-a făcut averea în sectorul tech respinge noul avertisment sumbru despre înlocuirea bruscă a locurilor de muncă de către A.I.

HotNews.ro
Un miliardar care și-a făcut averea în sectorul tech respinge noul avertisment sumbru despre înlocuirea bruscă a locurilor de muncă de către A.I.
Mark Cuban, FOTO: Chip Somodevilla / Getty images / Profimedia

Mark Cuban spune că inteligența artificială va crea locuri de muncă, nu le va distruge, el răspunzând astfel unui avertisment sumbru lansat miercuri privind pierderea iminentă a locurilor de muncă din cauza A.I., relatează Business Insider.

Dario Amodei, CEO-ul Anthropic, una dintre cele mai puternice companii din lume care lucrează la A.I. a avertizat miercuri că inteligența artificială ar putea elimina jumătate din toate locurile de muncă de nivel entry-level din birouri și ar putea crește șomajul în SUA la 10-20% în următorii 1-5 ani.

„Cei mai mulți dintre ei nu sunt conștienți că asta este pe cale să se întâmple”, a declarat Amodei. „Sună nebunesc, iar oamenii pur și simplu nu cred”, a subliniat acesta într-un amplu interviu acordat Axios.

„Noi, ca producători ai acestei tehnologii, avem o datorie și o obligație de a fi sinceri în legătură cu ceea ce urmează”, afirmă Amodei. „Nu cred că asta (n.r. pericolul reprezentat de A.I. pentru locurile de muncă) este pe radarul oamenilor”, a mai spus CEO-ul Anthropic, o companie care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimii ani, ajungând să fie evaluată la peste 60 de miliarde de dolari, deși nu este listată pe bursă.

Vorbind despre un ipotetic scenariu viitor, în care A.I. este implementată pe scară largă, Amodei a prezentat următoarea situație: „Cancerul este vindecat, economia crește cu 10% pe an, bugetul este echilibrat – și 20% dintre oameni nu au locuri de muncă.” Acesta este un scenariu foarte posibil care îl neliniștește pe Amodei, în timp ce puterea A.I. crește exponențial”.

Mark Cuban spune că numărul total al locurilor de muncă va crește datorită A.I.

„Cineva trebuie să-i amintească CEO-ului [Anthropic] că, la un moment dat, existau peste 2 milioane de secretare. Existau și angajați care se ocupau separat doar cu dictarea în birouri. Ei au fost primele victime ale înlocuirii locurilor de muncă cu guler alb”, a scris Cuban într-o postare făcută pe rețeaua de socializare Bluesky.

„Companii noi, cu locuri de muncă noi, vor apărea datorită inteligenței artificiale și vor crește NUMĂRUL TOTAL de angajați”, a continuat Cuban, un miliardar care și-a făcut averea în sectorul tech și apoi a devenit cunoscut datorită investițiilor sale în capital de risc.

Business Insider amintește că nu este pentru prima dată când acesta afirmă că efectul A.I. asupra muncii de birou nu va fi atât de grav pe cât se așteaptă unii.

În decembrie, el a declarat într-un interviu pentru BI că efectul pe care A.I. îl poate avea asupra numărului de angajați dintr-o companie va depinde de „cât de bine poate compania să implementeze A.I.”.

„Fiecare companie este diferită”, a spus Cuban. Cuban a declarat de asemenea într-un episod al podcastului „YMH”, difuzat în luna martie, că nu crede că A.I. va putea înlocui complet artiștii.

„A.I. nu o să-ți acceseze contul bancar ca să-ți producă un film, un podcast sau orice altceva”, a spus el.

Inteligența artificială „este doar un alt instrument creativ” și nu poate acționa ca un „factor de decizie”, a spus Cuban cu o ocazie ulterioară.

„Am văzut companii care folosesc analize de date pentru a decide ce ar trebui să lanseze un studio sau o casă de discuri și au eșuat de fiecare dată. Asta e echivalentul cu a folosi A.I. pentru a înlocui pe toată lumea. Poate părea o noutate. Dar nu va funcționa”, a dat asigurări el.

„Agenții A.I.”, dezvoltați pentru a lucra autonom, la fel ca oamenii

Amodei și alții avertizează însă că folosirea A.I. în companii se va înclina tot mai mult spre automatizare, adică să facă efectiv munca oamenilor. „Se va întâmpla într-un timp scurt, în doar câțiva ani sau chiar mai puțin”, spune CEO-ul Anthropic.

Acest scenariu a început deja, afirmă el:

Sute de companii din domeniul tehnologiei sunt într-o cursă nebunească pentru a produce așa-ziși „agenți A.I.” sau „A.I. agentic”. Acești „agenți” sunt sisteme sau programe de inteligență artificială care pot acționa autonom sau semi-autonom pentru a atinge anumite obiective, luând decizii pe baza unui set de reguli, date sau învățare anterioară. Spre deosebire de un simplu chatbot sau un algoritm pasiv, un agent A.I. este proiectat să „facă lucruri” fără să i se transmită instrucțiuni la fiecare pas.

Cel mai simplu spus, un „agent A.I.” este un instrument de inteligență artificială care poate face munca oamenilor – aproape instantaneu, pe termen nelimitat și exponențial mai ieftin.

Mulți dintre acești „agenți” funcționează deja în interiorul marilor companii, iar alții sunt în curs de dezvoltare rapidă. De aceea, Mark Zuckerberg de la Meta și alții, inclusiv Amodei, au spus că programatorii de nivel mediu nu vor mai fi necesari în curând, poate chiar de anul acesta.

„Probabil în 2025, noi la Meta, precum și celelalte companii care lucrează practic la asta, vom avea o A.I. care să poată fi la modul propriu-zis un fel de inginer de nivel mediu în companie, capabil să scrie cod”, a declarat Zuckerberg într-un interviu acordat în luna ianuarie lui Joe Rogan. La scurt timp după aceea, Meta a anunțat planuri de reducere a forței de muncă cu 5%.

„Există o dezbatere intensă despre momentul în care afacerile vor trece de la software-ul tradițional la un viitor agentic. Puțini se îndoiesc că această tranziție se apropie rapid. Consensul general: va veni treptat, apoi brusc – poate chiar anul viitor”, conchide Axios.