Sari direct la conținut

Un milion de vaccinări pe zi în Statele Unite: ”O putem face”, asigură dr. Fauci

HotNews.ro
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Campania de vaccinare anti Covid-19 din Statele Unite câștigă avânt și ar putea ajunge la un milion de injecții pe zi, au asigurat oficialii americani duminică în fața criticilor privind întârzierea inițială într-o țară care tocmai a trecut de 350.000 de decese, potrivit AFP.

„Au existat unele disfuncționalități”, a recunoscut pe ABC eminentul imunolog american Anthony Fauci, care consiliază guvernul cu privire la criza sănătății.

Șeful serviciilor publice de sănătate din SUA, Jerome Adams, a subliniat la CNN că vaccinările au început într-un context dificil: în plină explozie a numărului de cazuri și în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului, punând la încercare echipele medicale.

Guvernul lui Donald Trump promisese 20 de milioane de persoane vaccinate înainte de sfârșitul anului 2020.

În prezent, puțin peste 4,2 milioane de persoane au primit prima doză din unul din cele două vaccinuri autorizate în țară (Pfizer și Moderna), potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

„Vestea bună este că vedem că ritmul se accelerează rapid datorită partenerilor noștri din state”, i-a liniștit Jerome Adams. „În ultimele 72 de ore, s-au înregistrat 1,5 milioane din primele injecții”.

„Este mult mai mult decât la început”, a declarat Fauci. „Putem ajunge la un milion pe zi”, a adăugat el, încrezător. „Am avut programe masive de vaccinare în istoria noastră. Nu există niciun motiv pentru care nu o putem face astăzi. (…) O putem face.”

Potrivit acestuia, dacă după persoanele prioritare (bătrâni, îngrijitori …), populația generală poate începe să fie vaccinată „la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie”, cu o rată de cel puțin un milion de persoane pe zi, atunci imunitatea colectivă ar putea fi realizată „până la sfârșitul verii”.

Un obiectiv așteptat cu disperare în țara cea mai afectată de pandemie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro