Sari direct la conținut

Un mort în Rusia după un accident la cea mai mare fabrică de îmbogățire a uraniului din lume / „Niciun fel de pericol”, asigură Rosatom

HotNews.ro
Imagine din interiorul Combinatului Electrochimic Ural, Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia Images
Imagine din interiorul Combinatului Electrochimic Ural, Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia Images

O persoană a fost ucisă vineri într-un accident ce a avut loc la o instalație de îmbogățire a uraniului din zona Munților Ural, cea mai mare din lume, a anunțat compania nucleară rusă Rosatom, dând asigurări că incidentul nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor din zonă, relatează Reuters.

Reprezentanții fabricii au declarat că a avut loc o „depresurizare” a unui cilindru care conținea hexafluorură de uraniu sărăcit, dar că nivelurile de radiație din interiorul unității și zonele din preajmă sunt normale.

Hexafluorura de uraniu este un compus chimic folosit în procesul de îmbogățire a uraniului.

Rosatom, compania de stat rusă care deține fabrica, a declarat că în varianta sa sărăcită substanța este mai puțin radioactivă decât uraniul natural și că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea umană.

„Nu există niciun pericol de niciun fel pentru rezidenții orașului Novouralsk sau angajații fabricii”, a declarat pentru mass-media rusă Yuri Mineiev, șeful adjunct pentru producție al fabricii. El a mai spus că aceasta continuă să funcționeze în mod normal.

Combinatul Electrochimic Ural unde a avut loc accidentul afirmă că îmbogățește uraniu pentru centralele nucleare ruse și că este cea mai mare instalație de acest fel din lume.

Rosatom nu a dat curs solicitării Reuters de a oferi mai multe detalii despre accident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro