Sari direct la conținut

Un înalt oficial al Pentagonului se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei / Ce motive invocă?

HotNews.ro
Avioane F-16, Foto: Facebook/Forţele Aeriene Române/Giovanni Colla
Avioane F-16, Foto: Facebook/Forţele Aeriene Române/Giovanni Colla

Un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării a argumentat împotriva furnizării de F-16 și a instruirii necesare Ucrainei în acest moment, din cauza timpului necesar, a costurilor și a priorităților cele mai urgente ale Ucrainei, în condițiile în care războiul trece de un an, potrivit CNN.

Subsecretarul Apărării, Colin Kahl, a declarat că ar fi nevoie de 18 luni pentru a furniza F-16 Ucrainei și pentru a-i antrena pe piloții acesteia să piloteze avioanele de luptă din a patra generație.

Costul acestei operațiuni ar epuiza rapid banii autorizați pentru acordarea de ajutor american Ucrainei, a spus Kahl, în condițiile în care F-16 nu reprezintă una dintre primele trei priorități ale Kievului în acest moment.

„Mi-e greu să spun oricărui membru al Congresului sau poporului american că cea mai bună utilizare a acelui dolar cheltuit în acest moment este pe F-16”, a declarat Kahl la audierea de marți din cadrul Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților privind supravegherea ajutorului american acordat Ucrainei.

Kahl a declarat că principalele trei priorități ale Ucrainei rămân apărarea aeriană, artileria și blindatele, lucru pe care, potrivit acestuia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a subliniat președintelui Joe Biden în timpul întâlnirii lor de săptămâna trecută de la Kiev.

Costul trimiterii a 36 de avioane F-16 mai vechi în Ucraina, care reprezintă aproximativ jumătate din ceea ce forțele aeriene americane estimează că Ucraina va avea nevoie în cele din urmă pentru a-și înlocui avioanele de luptă din epoca sovietică, va costa aproximativ 2-3 miliarde de dolari, a declarat Kahl.

El a adăugat că dotarea Ucrainei cu alte F-16 va dura între trei și șase ani.

Kahl a mai spus că Ucraina ar putea primi avioane de luptă diferite, precum Tornado britanic sau Gripen suedez, care necesită o pregătire complet diferită. El a spus că „nu are sens” să instruiască ucrainenii pe sistemul F-16 dacă s-ar putea să nu-l primească.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro