Sari direct la conținut

Un început slab de campanie pentru Ron DeSantis / Ironiile lui Trump / Retrospectiva primei luni de campanie din SUA

HotNews.ro
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, Foto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, Foto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ochii dreptei tradiționale, el ar trebui să întruchipeze alternativa la Donald Trump. Dar campania republicanului Ron DeSantis pentru Casa Albă a cunoscut un eșec după altul, scrie AFP.

Iată o retrospectivă a primei sale luni de campanie.

Eșecul cu Twitter și Musk

Trebuia să fie o lansare inovatoare și dinamică. Pentru intrarea sa în campania pentru alegerile primare republicane de la sfârșitul lunii mai, guvernatorul Floridei promisese o transmisiune live pe Twitter, moderată de Elon Musk, o premieră.

Era o modalitate prin care bărbatul de 40 de ani urma să fie perceput drept o gură de aer proaspăt în fața principalului său rival pentru nominalizarea republicană, Donald Trump, în vârstă de 77 de ani.

Dar evenimentul așteptat cu nerăbdare s-a transformat într-un fiasco, marcat de o serie de probleme tehnice.

„Microfonul dvs. nu este deschis”, „păcat, de obicei nu se întâmplă așa” etc., au fost cuvintele auzite de sute de mii de utilizatori, în locul programului pe care guvernatorul Floridei încerca să îl prezinte.

O lipsă de carismă?

Reales la conducerea statului Florida în noiembrie 2022, guvernatorul Ron DeSantis speră să cucerească întreaga Americă cu pozițiile sale dure în materie de imigrație, avort și probleme de gen.

Dar, pe teren, DeSantis nu dă dovadă de prea multă carismă.

„DeSantis a căzut în dizgrație”, afirmă Todd Belt, profesor de științe politice la Universitatea George Washington. „El nu a reușit să se conecteze cu alegătorii”, care văd cu greu ce îl deosebește de Donald Trump, în afară de ideile sale mai extreme, a declarat el pentru AFP.

Scăderea în sondaje…

Rezultatul este clar. Guvernatorul, în care conservatorii și-au pus speranțele după dezamăgirea partidului lor în alegerile generale de anul trecut, se află acum la peste 30 de puncte în urma fostului președinte în sondaje, potrivit agregatorului RealClearPolitics.

„Cu cât oamenii îl cunosc mai bine, cu atât scade mai mult în sondajele de opinie”, l-a ironizat Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social în această săptămână.

Prins în mai multe anchete, fostul președinte s-a aruncat cu toată inima în cea de-a treia sa cursă pentru Casa Albă, prezentându-se ca fiind victima unei „vânători de vrăjitoare” condusă de democrați – o teorie pe care o susțin mulți dintre fanii săi.

Inculparea sa istorică de către un tribunal din New York? Apoi punerea sub acuzare federală din Miami? Fostul om de afaceri newyorkez se laudă că a strâns mai multe milioane de dolari în urma acestor evenimente, care au făcut obiectul unei atenții mediatice amețitoare.

De alunecarea lui Ron DeSantis în sondaje profită de asemenea ceilați candidați republicani care îl urmăresc, cum ar fi fostul vicepreședinte Mike Pence. Cu toate acestea, șansele lor de a obține nominalizarea par limitate, potrivit AFP.

… dar oportunități de a reveni pe drumul cel bun

Nu-l îngropați prea repede pe Ron DeSantis, avertizează aliații săi.

Bătălia pentru nominalizarea republicană abia a început și vor exista numeroase ocazii pentru fostul ofițer de marină de a reveni înainte de primele primare, programate pentru jumătatea lunii ianuarie.

Începând chiar cu prima dezbatere între contracandidații republicani, programată pentru 23 august. O ocazie pentru Ron DeSantis, care nu l-a atacat niciodată cu adevărat frontal pe Donald Trump, să intre în sfârșit în arenă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro