Sari direct la conținut

Un nou fake news răspândit de propaganda rusă: „SUA implică România și Republica Moldova în transportul armelor biologice”. Ministru: „Pură ficțiune”

HotNews.ro
Captură de pe site-ul Eurasia Daily
Captură de pe site-ul Eurasia Daily

Autoritățile de la Chișinău dezmint vehement informațiile apărute, marți, 27 august, pe mai multe site-uri din din Federația Rusă care pretind că România și Republica Moldova sunt implicate într-o schemă de export în masă a materialului biologic. 

În știrile publicațiilor ruse de propagandă este citat generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful trupelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale Forțelor Armate Ruse. Acesta afirmă că „SUA continuă să dezvolte substanțe biologice capabile să țintească selectiv diferite grupuri etnice și, de asemenea, implică în acest proces Moldova și România”.

„Potrivit informațiilor disponibile, Statele Unite au început să includă în mod activ Moldova și România în schemele logistice de transport al materialelor biologice, folosind organizații aflate sub controlul acestora”, a declarat Kirillov, citat de site-urile de propagandă.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a transmis un comunicat în care precizează că aceste informații sunt false, „menite să creeze confuzii și ambiguități, având ca scop discreditarea autorităților moldovenești și a parcursului european al țării noastre”. 

„Fiind atribuită Ministerului Rus al Apărării și distribuită de mai multe site-uri ruse, aceasta continuă seria de falsuri prin care propaganda rusă încearcă să promoveze ideea că Ucraina ar putea folosi în viitor substanțe biologice. Elementul nou apărut acum este implicarea Moldovei și României în acest proces logistic. Mesajul fals a fost lansat premeditat de Ziua Independenței, cu scopul de a umbri sărbătoarea și de a provoca dezbinare. Republica Moldova rămâne atașată tuturor normelor internaționale împotriva proliferării armelor biologice”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

HotNews.ro a publicat, în luna iunie, un articol în care a dezvăluit mai multe fake news-uri despre Republica Moldova, care au fost făcute la postul Radio Zvezda ce aparține Ministerului Apărării al Federației Ruse. Atât invitatul, cât și realizatoarea emisiunii au vorbit despre faptul că „Occidentul pregătește al doilea front în Moldova”, au făcut o paralelă cu situație Crimeei, dar au lansat și afirmații jignitoare despre locuitorii țării.

INTERVIURILE HotNews.ro