Sari direct la conținut

Un oficial al Vaticanului face „lobby” pentru ca Biserica Catolică să permită preoților să se căsătorească

HotNews.ro
Arhiepiscopul Charles Scicluna al Maltei, Foto: Stefano Spaziani / DPA / Profimedia
Arhiepiscopul Charles Scicluna al Maltei, Foto: Stefano Spaziani / DPA / Profimedia

Biserica Romano-Catolică ar trebui să „se gândească serios” să permită preoților să se căsătorească, a declarat un înalt oficial al Vaticanului și consilier al Papei Francisc într-un interviu publicat duminică, relatează Reuters.

„Este probabil prima dată când o spun public și pentru unii oameni va suna eretic”, a declarat pentru Times of Malta Arhiepiscopul Charles Scicluna al Maltei, care este și secretar adjunct în biroul doctrinar al Vaticanului.

Papa Francisc a exclus orice șansă ca el să schimbe regula romano-catolică care cere preoților să fie celibatari. Dar nu este o doctrină formală a Bisericii și deci ar putea fi schimbată de un viitor papă.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Scicluna, cunoscut mai mult pentru investigațiile sale cu privire la infracțiunie de abuz sexual, a remarcat că preoților li se permitea să se căsătorească în primul mileniu al istoriei Bisericii și căsătoria este permisă astăzi în ritul răsăritean al Bisericii Catolice.

„Dacă ar fi după mine, aș revizui cerința ca preoții să fie celibatari”, a spus el. „Experiența mi-a arătat că acesta este ceva la care trebuie să ne gândim serios”.

Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a spus că Biserica „a pierdut mulți preoți mari pentru că au ales căsătoria”.

El a spus că „există un loc” pentru celibat în Biserică, dar că trebuie să se țină seama și de faptul că uneori un preot se îndrăgostește. Apoi trebuie să aleagă „între ea și preoție și unii preoți se descurcă cu asta angajându-se în secret în relații sentimentale”.

Dezbaterea cu privire la posibila permisiune a preoților romano-catolici de a se căsători există de secole.

Preoților li se permite să se căsătorească în ritul răsăritean al Bisericii Catolice, precum și în bisericile ortodoxe, protestante și anglicane.

Oponenții căsătoriei preoților susțin că celibatul îi permite unui preot să se dedice în întregime Bisericii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro