Sari direct la conținut

Un oligarh rus acuză SUA de furt și amenință că îi dă în judecată pe americani

HotNews.ro
Konstantin Malofeyev acuza SUA ca ii fura bunurile, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia
Konstantin Malofeyev acuza SUA ca ii fura bunurile, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Konstantin Malofeyev, un om de afaceri rus care a fost sancționat de SUA, a acuzat joi Statele Unite că încearcă să-i fure 5,4 milioane de dolari, spunând că va depune un proces în Rusia, unde drepturile sale sunt protejate, relatează Reuters.

Procurorii americani ar putea confisca 5,4 milioane de dolari aparținând lui Malofeyev, a decis săptămâna trecută un judecător din New York, deschizând calea pentru ca fondurile să poată fi utilizate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Decizia judecătorului districtual american Paul Gardephe de la tribunalul federal din Manhattan a marcat primul ordin de confiscare a bunurilor unui oligarh rus de când Departamentul de Justiție a lansat în 2022 un grup operativ menit să confiște finanțele aliaților președintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia din Ucraina.

Malofeyev a spus că procesul său într-o instanță din SUA ar trebui să se numească „Malofeyev împotriva Statelor Unite”.

„Dar un astfel de proces este imposibil acolo: nu există justiție în SUA”, a scris el pe Telegram. „Niciunul dintre investitorii jefuiți nu își poate apăra drepturile acolo”.

Întrucât Malofeyev nu a contestat cererea de confiscare, procurorii au spus săptămâna trecută că fondurile ar trebui confiscate în mod implicit.

„Eu, ca cetățean al Rusiei, un stat cu o istorie a justiției de o mie de ani, nu voi depune un proces la o instanță americană”, a spus Malofeyev.

„Legile noastre sunt concepute pentru a ne proteja drepturile și mă voi adresa autorităților competente în care locuiesc”.

Nu era clar dacă o decizie în favoarea lui Malofeyev într-o instanță rusă ar avea vreun impact asupra cazului SUA.

Autoritățile americane l-au acuzat pe Malofeyev, proprietarul postului de televiziune creștin-ortodox Tsargrad TV, de finanțarea separatiștilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Malofeyev, care a negat finanțarea separatiștilor, a fost sancționat de Washington în 2014 și acuzat de încălcarea sancțiunilor în 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro