Sari direct la conținut

Un palestinian a fost ucis de trupele israeliene în timpul protestelor din Gaza

HotNews.ro
Proteste in Gaza, Foto: Associated Press
Proteste in Gaza, Foto: Associated Press

Forțele israeliene au împușcat vineri un palestinian în timpul protestelor care au avut loc de-a lungul graniței fortificate dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Bărbatul se numea Saher Othman, în vârstă de 20 de ani, alte 52 de persoane au fost rănite în timpul manifestațiilor care pe alocuri au devenit violente, 27 dintre ele prin împușcare, au informat autorităţile palestiniene.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat că trupele staționate de-a lungul frontierei nu folosesc focul viu. Acesta a spus că aproximativ 700 de palestinieni au luat parte la manifestații, despre care a spus că au aruncat bombe și dispozitive explozive către trupe.

„Trupele IDF (Forţele israeliene) au răspuns cu mijloace de dispersie a revoltelor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Protestatarii au organizat timp de 18 luni manifestații săptămânale supranumite „Marele Marș al Întoarcerii”, solicitând încetarea unui blocaj de securitate impus de Israel și Egipt și ca palestinienii să aibă dreptul de a se întoarce pe pământurile din care familiile lor au fugit sau au fost forțate să fugă în timpul fondării Israelului în 1948.

Israel respinge orice întoarcere, spunând că asta ar duce la pierderea majorităţii evreieşti.

Egiptul, Qatarul și Națiunile Unite au conlucrat pentru menținerea calmului frontierei în ultimele luni.

Aproximativ 210 palestinieni au fost uciși de când au început protestele în martie 2018, spun oficialii medicali din Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro