Un patron din SUA a testat cât preț pun americanii pe produsele fabricate în țară și a prezentat rezultatele neverosimile

Ramon van Meer, patronul unei afaceri mici din Statele Unite, spune că s-a obișnuit să audă oameni spunând că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produse fabricate în America, așa că s-a decis să testeze ideea după ce Donald Trump a declanșat războiul său comercial împotriva Chinei, relatează Business Insider.
Van Meer a decis să vadă dacă acești cumpărători americani sunt cu adevărat sinceri după ce președintele Trump a majorat taxele vamale pentru importurile din China cu încă 145% în data de 10 aprilie.
„Am vrut să aflu răspunsul și apoi să folosesc informația pentru propria mea companie”, a explicat van Meer, fondatorul Afina – o firmă din Austin, Texas, specializată în producerea de filtre pentru diverse obiecte de uz casnic.
Van Meer, un antreprenor care de-a lungul timpului a înființat mai multe afaceri în SUA, s-a pus să caute furnizori americani care să producă cel mai bine vândut produs al Afina: un cap de duș specializat cu filtru.
Omul de afaceri a explicat că filtrele sunt fabricate în SUA, unele materiale suplimentare sunt obținute din Vietnam, iar produsul final este asamblat în China, cu ajutorul unui singur furnizor.
El afirmă că, pentru a muta întreaga producție în SUA, a trebuit să găsească între 4 și 6 furnizori distincți, care să se ocupe de diverse etape ale procesului de producție. În total, a constatat că l-ar costa de trei ori mai mult să producă în SUA – mai mult decât ar plăti doar achitând taxa vamală pentru importarea din China.
Testul făcut de patronul american
Înarmat cu aceste date concrete, van Meer s-a apucat să facă un test cu două produse identice, singurele două diferențe între ele fiind țara de producție și, crucial, prețul de vânzare. Vizitatorilor site-ului Afina li s-a oferit opțiunea de a cumpăra un produs fabricat în China cu 129 de dolari sau o versiune fabricată în SUA cu 239 de dolari.
„Sunt mare fan al testării directe cu date reale și achiziții reale”, a declarat van Meer pentru Business Insider, subliniind că astfel de teste sunt net superioare chestionarelor puse la dispoziția clienților, sondajelor sau altor forme de testări online.
„Când cineva chiar trebuie să plătească pentru produs, aceea e adevărata informație”, a subliniat el.
După câteva zile și peste 25.000 de vizitatori pe site-ul Afina, van Meer spune că a vândut 584 de capete de duș la prețul mai mic și nu a avut nici măcar o singură comandă pentru versiunea fabricată în SUA.
Într-un mesaj publicat pe blog-ul companiei care s-a viralizat în SUA pe rețelele de socializare, van Meer a descris rezultatul ca fiind o „trezire la realitate”.
Americanii, puși în fața unei decizii reale de a cumpăra bunuri „Made in the USA”
„Am vrut să credem că oamenii vor susține forța de muncă americană cu banii lor. Dar când au fost puși în fața unei decizii reale – nu un sondaj sau o secțiune de comentarii – nu au făcut-o”, a notat antreprenorul.
Van Meer spune că în prezent își petrece cea mai mare parte a timpului încercând să mute producția din China către o țară cu un nivel al taxelor vamale mai mic.
„Să rămânem în China nu e sustenabil pentru că, chiar dacă se încheie un acord, nu știm ce se va întâmpla după aceea”, a spus el. „Nici Statele Unite nu sunt o opțiune, pentru că pur și simplu nu există unități care să poată produce așa ceva”, a adăugat el.
Antreprenorul american a făcut comentariile înainte ca SUA și China să anunțe luni că au ajuns la un acord comercial pentru o reducere dramatică a taxelor vamale pe care și le-au impus reciproc luna trecută.
Astfel, SUA vor reduce taxele vamale pentru importurile de bunuri chinezești de la 145% la 30%, iar China va reduce taxele pentru importurile din SUA de la 125% la 10%.
FOTO articol: Rzyotova | Dreamstime.com.