Sari direct la conținut

Un președinte european spune că susține cele afirmate de J.D. Vance la Munchen: „A vorbit despre valori care trebuie apărate”

HotNews.ro
Karin Keller-Sutter, ministrul de finante al Elvetiei, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Karin Keller-Sutter, președintele Elvetiei. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Președinta Elveției, Karin Keller-Sutter, a declarat că împărtășește multe dintre „valorile liberale” expuse vineri, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, de vicepreședintele american J.D. Vance și a apreciat discursul acestuia drept „o pledoarie pentru democrația directă”, contrar reacțiilor foarte critice ale mai multor lideri europeni, informează sâmbătă AFP, conform Agerpres.

„(Vance n.red.) a vorbit despre valori care trebuie apărate și pe care noi le împărtășim, precum libertatea și posibilitatea populației de a se exprima. Aceasta a fost o pledoarie pentru democrația directă. Se poate citi astfel”, a comentat Karin Keller-Sutter într-un interviu pentru publicația elvețiană Le Temps.

„El a afirmat de asemenea un principiu foarte liberal pe care eu îl împărtășesc: nu trebuie doar să împărtășești opiniile altora, ci trebuie de asemenea să lupți pentru ca ei să și le poată exprima”, a continuat Keller-Sutter, ministru de Finanțe care ocupă în prezent președinția prin rotație a Confederației Elvețiene pentru un an.

„Era important (ca Vance n.red.) să fie auzit în direct”, a adăugat ea.

În intervenția sa de joi de la Munchen, Vance a declarat între altele: „În Regatul Unit și în întreaga Europă, libertatea de exprimare este, mi-e teamă, în declin”. „Declin” care, a afirmat el, „îl îngrijorează” mai mult decât amenințarea din partea „Rusiei, Chinei sau unui alt actor extern”.

Dacă discursul vicepreședintelui american a suscitat critici ferme din partea liderilor germani și ai altor țări europene, Karin Keller-Sutter, care a asistat la Conferință, dar nu s-a întâlnit cu membrii noii administrații republicane, a subliniat că nu este ea cea care trebuie să „emită judecăți asupra Uniunii Europene sau SUA”.

Răspunsul dur al Germaniei

Ministrul german al Apărării a respins imediat criticile lui Vance, considerând că acestea sunt inacceptabile.

„Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de vicepreședintele SUA, nu doar democrația germană, ci și cea a Europei în ansamblu”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, la Conferința de securitate de la Munchen.

„Dacă îl înțeleg corect, el compară starea Europei cu ceea ce prevalează în unele regimuri autoritare. Acest lucru nu este acceptabil”, a adăugat el.

Vance a declarat anterior la conferință că nu ar trebui să existe un „firewall” care să excludă colaborarea politică cu partidele europene ce abordează preocupările alegătorilor cu privire la imigrație – o referire, printre altele, la partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD).

Ceva mai devreme, vineri, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin declarase că Vance nu ar trebui să intervină în alegerile din Germania. Răspunsul a venit când oficialul german a fost chestionat pe tema unui articol din Wall Street Journal în care Vance era citat spunând că politicienii germani ar trebui să colaboreze cu toate partidele, inclusiv AfD.

„Nu cred că este corect ca străinii, inclusiv cei din țări străine prietene, să intervină atât de intens într-o campanie electorală în mijlocul unei perioade electorale”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german în cadrul unei conferințe de presă.

Referiri la România

„Situația a ajuns atât de rău”, spune Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.

Președintele interimar Ilie Bolojan a ieșit vineri cu un mesaj public în care dă asigurări privind poziția României în raport cu UE și NATO după ce vicepreședintele american a declarat vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”.

INTERVIURILE HotNews.ro